Waarom iedereen het over de Burberry-show van gisteravond heeft

Wat is Christopher Bailey van plan?

Meer van Fashion Week
20 articles
Bella Hadid
Dé kapseltrends voor lente 2018 van de catwalks
De kleuren die modemeisjes deze herfst dragen
Louis Vuitton lente/ zomer 2018
Gespot op PFW: Nederlandse modellen

Geheel volgens traditie was de Burberry-show gisteravond de laatste grote headliner van het Londen Fashion Week-programma. Maar totaal niet volgens traditie brak creative director Christopher Bailey tijdens die show met heel wat (ongeschreven) Burberry-wetten. De ontwerper, die vorig seizoen het see now, buy now-systeem introduceerde voor het modehuis en ook dit keer kleding showde die direct door consumenten te shoppen is, leek de koers van Burberry flink te hebben bijgesteld.

Advertisement - Continue Reading Below

Wat was er allemaal anders?

Burberry-shows bevatten, naast de bekende beige trenchcoat, immer veel kleur. Gisteravond was er louter zwart, wit en grijs te zien. Oh, en een plukje overalblauw. En belangrijker nog: het was de meest conceptuele collectie van Burberry in een hele lange tijd. En met dat: misschien wel de minst toegankelijke. Bailey haalde dit keer inspiratie uit het werk van zijn favoriete kunstenaar, moet je weten, beeldhouwer Henry Moore. En deed dit door alle Burberry-klassiekers - de trench, de ruit, de military jas - een Moore-make-over te geven.

More From Fashion Week
20 articles
Bella Hadid
Dé kapseltrends voor lente 2018 van de catwalks
De kleuren die modemeisjes deze herfst dragen
Louis Vuitton lente/ zomer 2018
Gespot op PFW: Nederlandse modellen
Alles wat je moet weten over Chanels catwalkshow
Constance Jablonski, Joan Small and Doutzen Kroes
De beste afterparty's van Parijs Fashion Week

Bailey groeide op vlak naast het beeldenpark waar Moore's werk permanent werd tentoongesteld. 'Moore's work is about changing the form, putting it in different directions,' aldus Bailey aan WWD. 'His shoulders were suddenly up here, the breasts were suddenly down here, and I liked that idea of putting something on, turning it in a completely different way, deconstructing it, changing the shape of the body by moving the lines and the pieces in a more unconventional way.'

De finale, altijd een feestje bij de Burberry-shows, was dit keer een parade aan capes gemaakt van gerecyclede materialen; plastic ruffles, veren, metallic leer, glimmende onderdelen van een kroonluchter... Een ode aan Moore's liefde voor gevonden voorwerpen. Wie goed keek, zag heus ook commerciële items tussen het aanbod aan couture-achtige mode met quirky volumes en asymmetrie.

Maar toch wordt gesproken van een behoorlijk risico dat Bailey hier nam. Want gaat Burberry's clientèle, gewend aan hapklare draagbare mode, Henry Moore net zo hard omarmen als zijn grootste fan dat doet? Time will tell.

The Burberry finale brought the high drama to #LFW. (📷: @aitorrosasphoto)

A post shared by WWD (@wwd) on

Advertisement - Continue Reading Below

A regal fluff at the neck for BOTH sexes for. Burberry's made-to-order 'couture'

A post shared by Suzy Menkes (@suzymenkesvogue) on

Bekijk hier alle looks uit de show.