De Gucci-show was meer Gucci dan ooit

Glitter bodysuits, glimmende rokken, ripped denim, en nog veel meer voor ieder Gucci-man of vrouw.

Meer van Fashion Week
20 articles
Alle foto's van de Chanel Couture Show s/s 2018
Models walk the runway during the Christian Dior Spring Summer 2018 show as part of Paris Fashion Week on January 22, 2018 in Paris, France | ELLE UK
Diors coutureshow had een geweldige inspiratiebron
Bella Hadid
Dé kapseltrends voor lente 2018 van de catwalks

Stel je voor: er arriveert een langspeelplaat in je hotelkamer, de uitnodiging voor de eerste grote show van deze Milaan Fashion Week, Gucci. De platenhoes van de eerste gecombineerde show met dames- én herencollectie toont de vraag: 'What are we going to do with all this future?'

In the near future we go to the #guccishow #milanfashionweek #thanksfortheinvite

A post shared by Esther Coppoolse (@esther_coppoolse) on

Advertisement - Continue Reading Below

Het antwoord, als je het Gucci's hoofdontwerper Alessandro Michele vraagt, zit in een 120-items tellende collectie genaamd The Alchemist's Garden: An Anti-Modern Laboratory.

'The alchemist's garden is an anti-modern laboratory because it denies some of the principals on which is based a certain scientistism characterised by rigidity and determinism,' zo lezen de show notes. 'It's the place where the deadly logic of non-contradiction is overcome.'

More From Fashion Week
20 articles
Alle foto's van de Chanel Couture Show s/s 2018
Models walk the runway during the Christian Dior Spring Summer 2018 show as part of Paris Fashion Week on January 22, 2018 in Paris, France | ELLE UK
Diors coutureshow had een geweldige inspiratiebron
Bella Hadid
Dé kapseltrends voor lente 2018 van de catwalks
De kleuren die modemeisjes deze herfst dragen
Louis Vuitton lente/ zomer 2018
Gespot op PFW: Nederlandse modellen

In iets meer Jip en Janneke-taal: de show was een mash-up aan stijlen gedragen door modellen die (zoals je gisteren misschien al in ELLE's livestream op Instagram zag) door een glazen tunnel liepen die continu van kleur veranderde, vlak naast een grote piramide met een windwijzer erop.

Een witte bouclé cardigan en plooirok openden de show, gevolgd door een mengelmoes van looks geïnspireerd door verschillende decennia, gefilterd door die inmiddels razend herkenbare Gucci-lens van Michele. Behoorlijk niche en vooral een genot voor het eksteroog. Maar het is toch ook een collectie waar verschillende types iets uit kunnen halen.

Advertisement - Continue Reading Below

Voor de streetstylesterren: een glitter onesie met daarover een T-shirt en ripped jeans shorts. Voor de aanstaande bruid: een witte bloemenjurk voor wie geen conventionele bruiloft wil. Voor zwarte raven: een all-black look die prachtig afstak tegen een zee aan kleur.

Modellen rockten neuspiercings en droegen oosterse parapluutjes, meerdere heuptasjes tegelijk, koffers en nog meer tassen, terwijl een overladen front row met sterren als Tom Hiddleston, A$AP Rocky, Salma Hayek, Florence Welch en Hari Nef toekeek.

Florence Welch en A$AP Rocky
Tom Hiddleston
Advertisement - Continue Reading Below
Jared Leto

Maar hoe zit het nu met die future? Waar wil Gucci heen na inmiddels een behoorlijk aantal seizoenen van hetzelfde, fantastische, maar zelfde dat Alessandro Michele heeft voorgeschoteld? Uit deze collectie en de show notes op te maken is het een zich verder voortzettende zoektocht naar dualiteit en androgynie. Een versterking van het idee dat de Gucci-man en -vrouw niks anders moeten zijn dan zijn of haar quirky Gucci-zelf.

'You create every time a story — it's a chapter. [Your] taste is [your] taste…repetition doesn't mean it's not new, repetition means there is something refined and different, upside down. It's like love.' Zo verklaart Michele zelf backstage bij de show aan WWD. De ontwerper vergelijkt zichzelf hierbij met een scheikundige, die vervlogen ingrediënten mixt tot een bedwelmend brouwsel. Een brouwsel van kledingstukken die haast kunstwerken zijn, en waarbij de glorie in de details zit, het vakmanschap, de ontelbare creatieve, experimentele keuzes die zijn gemaakt, die deze collectie toch weer anders maakt dan de vorige.

Meest gelezen

Alles zien? Kijk hieronder de volledige show terug:

Bron: Elle