Diors coutureshow was op deze geweldige vrouw geïnspireerd

Kijk even mee, front- en backstage.

Meer van Fashion Week
20 articles
Libertine, Nanushka, Tibi
Alle belangrijke trends van New York Fashion Week
Doutzen Kroes
De matrixjas neemt NYFW over
Streetstyle New York Fashion Week herfst/ winter 2018
De overall van Rihanna is dé NYFW-trend

Hoe ontwerpt men een jurk in het tijdperk van Times Up en #MeToo?

Maria Grazia Chiuri showde gisteren haar derde couturecollectie voor Dior in Parijs terwijl twee dagen eerder miljoenen vrouwen in Amerika in womens marches protesteerden op de dag dat Trump zijn eerste jaar op de presidentsstoel aantikte, en in de weken ervoor een movement van actrices, producenten en regisseurs, protesteerde op rode lopers tegen seksueel misbruik en machtsmisbruik in de entertainmentwereld. Feminist Chiuri's reactie? Dit keer geen collectie vol fashion statements, maar een collectie die juist staat voor resistance.

Advertisement - Continue Reading Below

Haar lente/zomer 2018-couturecollectie werd geshowd in een dromerig decor met een surrealisme-vibe. Het werk van de Argentijnse feminist en kunstenaar Leonor Fini, die beroemd is om het afbeelden van vrouwen in machtsposities, stond centraal.

In de kleding vertaalde deze inspiratie zich naar een serieuzere, meer volwassen look dan voorheen. De fancy strepen en transparante jurken van vorig jaar maakten plaats voor wat critici noemen 'more reality'. Kleding zo krachtig als de iconen die Fini schilderde.

Creative director van Dior Beauty, Peter Philips, liet zich backstage eveneens inspireren door Leonor Fini en versierde de modellen met oogmaskers van Stephen Jones en krachtige eyeliner (de Matte Black Dior Show On Stage Liner) en extravagante, opgetekende wimpers tegenover nude-kleurige lippen.

'Surrealisme is ook voor mij een belangrijke artistieke movement. Deze esthetische revolutie heeft veel teweeg gebracht en is vandaag de dag nog steeds overal in verweven. Salvador Dali en Man Ray, evenals de Duitse fotograaf Grete Stern zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mij, en ik bewonder met name hun provocerende visie,' aldus Philips.

Bron: Elle UK