Kantklossen in de modewereld

Kant is all around. Erdem, Dolce & Gabbana, Valentino, Marc Jacobs, Chanel, Jason Wu – om een kantliefhebbers te noemen. Maar! Waar liggen de roots van dit modieuze verschijnsel?

Onze Engelse collega’s zochten het voor je uit. En wat blijkt, niet alleen ligt de oorsprong van het lieflijke materiaal in Europa (denk aan verschillende soorten uit Zwitserland, België, Frankrijk en Engeland). Al het kant wat we op de catwalk zien blijkt uit een klein dorpje ergens in het Noorden van Frankrijk te komen: Caudry. In dit mödische gehucht wordt kant zelfs geweven op wel 100 jaar oude magische weefgetouwen.

Advertisement - Continue Reading Below

Ook een hit op de catwalk: lieflijke bloemen >

HANDWERK
Voor wie het nog niet wist: kant wordt met volledig de hand gemaakt en is een kostbaar staaltje inspanning en uren maatwerk. Als er foutjes worden gevonden in het geweven stuk, wordt het gerepareerd met – jawel – de hand. Een chemicus verft het fragiele materiaal vervolgens al naar gelang de wensen van de designer. U begrijpt: het is dus zo’n intensief stukje arbeid, dat de chemicus over één meter kant wel twee dagen kan doen.

Meest gelezen

‘Vandaar dat designers veel geduld moeten hebben voor een stukje prachtig kant.’ Zegt Maud Lescroart, het marketing hoofd van Sophie Hallette’s kant atelier tegen Wall Street Journal. En niet alleen veel geduld; ook een bijzonder goed gevulde portemonnee. Voorbeeldje: de kanten bordeaux rode jurk met guipurepatroon van Marc Jacobs voor herfst/winter 2011 kost een schamele € 3000 euro. Dat je even weet waar je in investeert,