Balenciaga-museum geopend

Deze zomer een vakantie naar het Noorden van Spanje geboekt? Breng dan zeker een bezoek aan het havendorpje Getaria. Hier wordt Cristóbal Balenciaga Eisaguirre, oftewel de stichter van het modehuis Balenciaga, geëerd met een museum.

Meneer Balenciaga (1895-1972) opende zijn eerst boetiek in 1918 in Spanje, maar wist in de jaren vijftig en zestig – inmiddels gevestigd in Parijs – succesvol door te breken op internationaal gebied. Balenciaga stond aan de wieg van wat Christian Dior populariseerde met de New Look; brede schouders, geen taille. Zijn ontwerpen stonden compleet in het teken van nieuwe silhouetten voor vrouwen. En reken maar dat hier een heel museum mee gevuld kan worden.

Advertisement - Continue Reading Below

TOPSTUKKEN
De permanente expositie bevat maar liefst negentig topstukken waaronder zeventig outfits en twintig prachtaccessoires. We noemen een jurk en jas speciaal ontworpen voor stijlicoon en muze Grace Kelly. Topexemplaar, maar naar onze mening een domper op dit modefeest is de bruidsjurk van koningin Fabiola van België. Deze ivoorzijden jurk is voorzien met een sleep van zes(!) meter aan nertsbont…

Meest gelezen

KONINKLIJKE OPENING
Onlangs opende Koningin Sofia van Spanje het Cristóbal Balenciaga Museoa officieel voor publiek. Het museum is bijzonder in zijn soort. Het is het eerste dat speciaal gebouwd is om kleding te exposeren. Doordat ze in totaal zo’n twaalfhonderd ontwerpen van Balenciaga in de collectie heeft, kunnen er verschillende tentoonstellingen worden gevormd.

Kijk voor meer info op: www.cristobalbalenciagamuseoa.com. Geen tripje naar Spanje in het vooruitzicht? Pas de problème, hier kun je alvast proeven van al dat Balenciaga-moois:

Jimmy Choo viert feest met een iconencollectie >