Marloes Blaas s/s 2012

Geen show op Amsterdam International Fashion Week voor Marloes Blaas dit seizoen. Gisteren showde de 28-jarige ontwerpster haar s/s 2012-collectie op een zelfgekozen locatie.

De Summer Fair in Huis ter Duin, Noordwijk, dat leek Marloes Blaas wel wat. Summer was ’t er alles behalve, maar een succes was het des te meer. Blaas’ nieuwe collectie, A Daring Deed genaamd, bestaat uit vrouwelijke en vooral draagbare items – doch met een rauw randje – die haar inmiddels goed herkenbare handtekening laten zien.

 

HOMMAGE
Net als eerdere seizoenen, gaat ook achter deze collectie een diepere betekenis schuil. De ontwerpster liet zich namelijk inspireren door twee pioniersvrouwen uit het wilde westen; Diana Block en Ruth Hedges, die hun geluk kwamen beproeven in de Verenigde Staten van de negentiende en twintigste eeuw. Deze sterke vrouwen overwonnen met kracht en moed de nodige ontberingen en vonden hun weg naar geluk. A Daring Deed indeed.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Fashion Week, het is net een stoelendans. Wie pakken hun biezen en wie schuiven door? >

 

Hoe Marloes dit vertaalde? De gebruikte materialen als linnen, leer en wol én de praktische vormen refereren aan werkkleding toentertijd (denk overalls met keperbanddetails). Dit mixte ze met vrouwelijke vormen uit die tijd, toegepast in taillerokken, losvallende tops en wijde jurken van zijde.


Verder koos de ontwerpster voor zandtinten gecombineerd met aarderood leer en maakte ze gebruik van een wolkenprint die voor haar synoniem staat voor de vrijheid die haar inspiratiebronnen Block en Hedges kenden.


Pssst: Marloes Blaas' najaarscollectie A Women's Merit, ligt vanaf 1 september in de winkel.