Tv-tip: Jean Paul Gaultier in Avro Close Up

2013 is het jaar van Jean Paul Gaultier. Nou ja, in Nederland dan. Op 10 februari gaat de langverwachte rondreizende expositie The Fashion World of Jean Paul Gaultier van start in de Kunsthal in Rotterdam. De enfant terrible van de modewereld komt de tentoonstelling hoogstpersoonlijk openen en in het kader van zijn expositie zendt de Avro vanavond de documentaire Jean-Paul Gaultier - De wereld op zijn kop uit.

Voor de docu blikte regisseur Farida – die haar carrière ooit begon als één van Gaultiers modellen – met de ontwerper terug op zijn indrukwekkende loopbaan. Korsetten met puntige cups (Madonna!), rokken voor mannen, zijn voorkeur voor ongewone modellen en zijn iconische matrozenshirts met Bretonse streep; Jean Paul Gaultier zet met zijn ontwerpen al dertig jaar de modewereld aardig op z'n kop.

Advertisement - Continue Reading Below

 
De dag voor de opening opent Gaultier zijn JPG pop-up store in de Bijenkorf Rotterdam >

 
INSPIRATIE

En natuurlijk krijg je de beste man ook aan het werk te zien. Gaultier is een snelle werker: met enkele woorden en gebaren schept hij en verwerpt hij vervolgens ook weer wat hem niet bevalt. Aan inspiratie voor zijn collecties geen gebrek, de designer heeft hoogstens last van te veel inspiratie: 'De basis van mijn inspiratie zijn paradoxen en tegenstellingen. Mijn probleem is dat ik vaak op te veel paarden tegelijk wed. Mijn angst is om in volle vaart te imploderen, omdat ik alle kanten op ren.' Aldus Gaultier in de uitzending.

 
Afijn, moet je gezien hebben dus. Avro Close Up: Jean Paul Gaultier - De wereld op zijn kop, dinsdag 29 januari om 23.00 uur op Nederland 2.

 

PS - De tentoonstelling The Fashion World of Jean Paul Gaultier start zoals gezegd op zondag 10 februari en zal te zien zijn t/m 12 mei 2013. Meer info via de website van de Kunsthal.