Modeontwerpster Lilly Pulitzer overleden

De Amerikaanse modeontwerpster Lilly Pulitzer is gisteren, op 81-jarige leeftijd, overleden in haar huis in Palm Beach, Florida.

Haar kleurrijke jurken en bloezen met tropische (bloemen)prints vergaarden haar wereldwijde faam. First lady Jacqueline Kennedy was fan en Lily Pulitzers label (gestart in 1959) is still going strong; de carrière van de in 1941 in New York geboren Lilly Pulitzer lijkt er één om door een ringetje te halen. En dan te bedenken dat de ontwerpster ooit op een onalledaagse manier in de modewereld belandde. Pulitzer kwam in haar twenties in het ziekenhuis terecht naar aanleiding van depressies. Ze ging daarna op zoek naar een nieuwe bezigheid om zich als getrouwde (huis)vrouw van een rijke man niet te hoeven vervelen, opende een juice stand in Palm Beach en liet haar naaister een kledinglijn maken met louter felle kleuren en drukke printjes, om de sapvlekken op haar outfits mee te verdoezelen. De jurken sierden ook de counter van de sappenbar en werden al snel gewilder dan de drankjes.  

Advertisement - Continue Reading Below

 
LILLIES
Haar Lillies, zoals ze haar zelfontworpen items liefkozend noemde, werden beroemd in Palm Beach en ver daarbuiten. Mede dankzij partner en voormalig moderedacteur Laura Robbins, warenhuis Saks Fifth Avenue en oud-klasgenootje Jackie Kennedy dus. Naast dameskleding volgden ook badkleding, kids- en herenkleding en interieurdecoraties. In de jaren tachtig stopte ze noodgedwongen wegens een faillissement (haar ontwerpen waren niet langer ‘in’), om de boel in 1993 weer op te pakken als creative consultant. Een nieuwe jonge generatie pikte haar kleurrijke lijn toen weer gretig op.

Meest gelezen

 

‘We focus on the best, fun and happy things, and people want that,’ liet Pulitzer in 2004 nog weten over haar nog immer kleurrijke, preppy ontwerpen. ‘Being happy never goes out of style.’ In 1993 ging Lilly met pensioen, maar ze bleef nog altijd betrokken bij het label. Het is nog niet bekend wat de precieze oorzaak van haar overlijden is.

 

De naam Pulitzer is sowieso geen onbekende. Lilly trouwde in 1950 met Herbert Pulitzer, de kleinzoon van de welbekende uitgever Joseph Pulitzer, waar later de literatuurprijs naar vernoemd werd. Ze scheidde weer van hem in 1969. Haar tweede man, Enrique Rousseau, overleed in 1993.