John Galliano verbannen van Songfestival

Het had onderdeel van Galliano's comeback kunnen zijn; het ontwerpen van een jurk voor de Israëlische deelneemster van het Eurovisie Songfestival. Maar het feest gaat niet door, de ontwerper is namelijk verbannen van 'deelname'.

De stilist van Moran Mazor, de zangeres die Israël zal vertegenwoordigen, had verschillende nationale en internationale modeontwerpers benaderd voor het ontwerpen van een jurk. Waaronder dus John Galliano, die zelfs al had ingestemd met de klus. Maar toen de Israel Broadcast Authority (IBA) hoogte kreeg van het plan, besloten ze er een stokje voor te steken.

 
VOLGENS IBA
Velen hebben Galliano's excuses voor zijn antisemitische uitingen al geaccepteerd (denk: Oscar de la Renta, Anna Wintour en zelfs de Anti-Defamation League), maar het Israëlische uitzendbureau is blijkbaar niet zo vergevingsgezind. Yaov Ginai van het IBA legde aan de Israëlische krant Haaretz uit waarom. 'In een tijd waarin racisme en antisemitisme heersen in Europa, is het onacceptabel om Galliano een Eurovisie-deelneemster te laten kleden, zelfs al is hij vergeven voor zijn acties.' Moran Mazor zal zich wel moeten neerleggen bij die beslissing, want IBA zendt het Songfestival uit én is sponsor van de zangeres in kwestie.

Advertisement - Continue Reading Below

 
VOLGENS ADL
De Anti-Defamation League (ADL) heeft zich echter woedend geuit over het besluit van het IBA. Zij vinden dat het schandelijk is om iemand af te wijzen die inmiddels Israël en de joodse mensen heeft omarmt. Bovendien zou het niet in de joodse traditie passen om iemand niet te vergeven voor zijn fouten. Abraham H. Foxman, de nationale directeur van ADL, verklaarde in een statement dat hij achter Galliano staat. 'Mr. Galliano is een veranderd man. De Israel Broadcasting Authority moet zich dit realiseren. Het is goed om te zien dat hij werkt met Israëlische artiesten. Hij werkt hard om zijn relaties te bewijzen en heeft de wereld laten zien dat hij stappen onderneemt om te leren en te groeien van zijn fouten. Om het te blijven boycotten is niet constructief.'

 
Als het ontwerpen van de jurk wel was doorgegaan, zou het de eerste keer zijn geweest dat een ontwerp van Galliano publiekelijk te zien zou zijn geweest sinds Galliano-gate. Op de trouwjurk van Kate Moss en zijn bijdrage aan de laatste Oscar de la Renta-collectie na natuurlijk.

 
Jean Paul Gaultier kruipt wél achter de tekentafel voor het Eurovision >