Wintour versus Westwood

Dat Anna Wintours macht verder reikt dan de muren van Vogue US headquarters, is maar weer eens gebleken.

Wat is er aan de hand? Tijdens het aanstaande MET Ball (het Costume Institute Gala, ter ere van de opening van een gloednieuwe modetentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art – dit jaar in het thema punk) zou een beeldhouwwerk van modeontwerpster en ‘punk’ in hart en nieren Vivienne Westwood in de spotlights staan. 'Zou', inderdaad...

 
WESTWOOD IN GEBOORTEPAK
Het levensgrote kunstwerk van een naakte Vivienne(!) werd als één van de highlights van de ‘Punk: Chaos To Couture’-expo gezien, die het aankomende jaar in het MET te zien zal zijn. Het ding kreeg zelfs een interactieve feature, waardoor gasten konden kiezen welke graffiti-afbeeldingen ze op het beeld geprojecteerd wilden zien. ‘Needless distraction’, vond Miss Wintour (tevens co-voorzitter) echter. En fijnzinnig als ze is, werd de hele installatie van ’t program geschrapt. Wat Dame Vivs reactie op deze ‘kleine’ last minute aanpassing is, is niet bekend. Wintour heeft Vivienne wel al gequote als een ‘ongelooflijke invloed’ op de punkcultuur, maar blijkbaar ging een naakte variant van de flamboyante ontwerpster haar nét iets te ver.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Even terugblikken: de jurken van het MET Gala 2012 >

 
Gelukkig is de Vogue US-hoofdredacteur verder niet al te streng geweest. Meer dan honderd dames- en herendesigns uit het punktijdperk of uit een later decennium maar geïnspireerd op punk zijn wél in ‘Punk: Chaos To Couture’ bewonderen. Werk van Alexander McQueen en Azzedine Alaïa tot Marc Jacobs en – fiew – óók Vivienne Westwood.

 
Beyoncé is dit jaar erevoorzitter van het MET Gala >