Nicolas Ghesquière vertelt over vertrek

Na maanden radiostilte spreekt Nicolas Ghesquière – eindelijk – over zijn vertrek bij Balenciaga.

Het was een grote shock voor de modewereld. Na vijftien jaar trouwe dienst vertrok Nicolas Ghesquière van de ene op de andere dag bij het Franse modehuis Balenciaga. Nooit heeft hij zich publiekelijk uitgelaten over zijn keuze. Tot nu.

 
WAAROM
De belangrijkste reden dat hij Balenciaga heeft verlaten? Dat hij zich alleen voelde in zijn werk. Van de catwalkshows tot de merchandising; alles kwam van zijn hand. De 'hoge piefen' binnen het modehuis snapten niet dat hij mensen aan zijn zijde miste die mode en het creatieve proces net zo begrepen als hij. Helaas, want het werd de samenwerking met Balenciaga fataal.

Advertisement - Continue Reading Below

 
Bekijk Ghesquières laatste catwalkshow voor Balenciaga nog eens >

 
LITTLE CHANEL
Wel heeft hij altijd van het modehuis gehouden. 'De geschiedenis van Balenciaga is net zo belangrijk als die van Chanel, ook al is het een minder bekende naam,' onthult hij aan System magazine. 'Ik heb het [Balenciaga, red.] altijd gepositioneerd als een kleine Chanel of Prada.' Toch haalde hij niet langer voldoening uit zijn werk. 'Ik werd ongelukkig toen ik realiseerde dat er geen waardering, interesse en erkenning was voor de research die ik deed; ze gaven er alleen om hoe de verkoopresultaten eruit zouden zien. (…) Ze begrijpen het proces totaal niet, waardoor ze het nu veranderen in meer reproduceerbaar en plat.'

Meest gelezen

 
BACK TO YOUR TWENTIES
Het heeft de ontwerper wakker geschud dat mensen zijn stijl omschreven als 'Balenciaga, en niet langer Nicolas Ghesquière'. Nu hij de tijd met het modehuis achter zich heeft gelaten, kan hij zijn eigen pad weer bewandelen en zijn eigen stijl weer opzoeken. 'Ik voel me weer als herboren, en dat is heel spannend, want het is een gevoel dat ik niet meer heb gehad sinds ik in mijn twintiger jaren was.' Gelukkig maar, want we hopen nog véél meer te horen van de designer.

 
Proenza Schouler maakt een eerste capsulecollectie met Net-a-Porter >