John Galliano spreekt

Heet van de naald! Het veelbesproken en langverwachte interview van Vanity Fair met John Galliano is uit. Het is het eerste interview dat de gevallen ontwerper sinds Galliano-gate gaf.

Meest gelezen

In het interview legt de 52-jarige ontwerper uit dat de hoge druk waar hij onder stond als creatief directeur van Dior bijdroeg aan zijn verslavingen.

 

We citeren. ‘Ik dronk nooit om tot creativiteit te komen, of om research te kunnen doen. Voor die dingen had ik geen alcohol nodig. In eerste instantie was alcohol gewoon iets naast mijn werk voor Dior, later ging ik het gebruiken om bij te komen na de collecties. Ik had daar een paar dagen voor nodig, zoals iedereen. Maar toen er meer en meer collecties kwamen, raakte ik verslaafd. En toen kwamen de pillen, omdat ik niet kon slapen. En nog meer pillen omdat ik niet kon stoppen met trillen.’

Advertisement - Continue Reading Below

 

'IK DACHT DAT IK ER CONTROLE OVER HAD'

‘Tegen het einde dronk ik wat ik maar in mijn handen kon krijgen,’ vervolgt Galliano. ‘Het lukte me wel om de stemmen te stoppen die ik in mijn hoofd had en die me allerlei vragen stelden, maar ik geloofde geen seconde dat ik een alcoholist was. Ik dacht dat ik er controle over had.’ Zowel Dior CEO Sidney Toledano als LVMH-baas Bernard Arnault zouden de ontwerper hebben gewaarschuwd dat hij wel eens het loodje zou kunnen leggen als hij zijn levensstijl niet zou aanpassen. Galliano zou hebben geantwoord door zijn shirt omhoog te houden en zijn afgetrainde lijf te laten zien, al vragend ‘Does this look like the body of an alcoholic?’.

Meest gelezen

 

'I JUST SAID THE MOST SPITEFUL THING I COULD'

Ook over zijn antisemitische uitspraken in een Parijs’ café (de reden voor Dior om hem te ontslaan) doet Galliano een boekje open. Ondanks dat hij zich het moment zelf slecht kan herinneren. ‘Toen iedereen naar me toe kwam om me te vertellen dat ik die verschrikkelijke dingen had gedaan, bleef ik rondjes lopen, niet echt wetende wat er nou precies gebeurd was. Mijn assistent vertelde me over de video. Toen ik die zag, moest ik overgeven. Ik kreeg het gevoel alsof ik de straat op was gestapt en een bus of vrachtwagen me platwalste en al het bloed uit mijn benen wegvloeide. I now realise I was so f***ing angry and so discontented with myself that I just said the most spiteful thing I could.’

 

Galliano is naar eigen zeggen nu twee jaar sober en heeft zijn eerste stappen terug in de modewereld gezet met het ontwerpen van Kate Moss’ bruidsjurk (‘It saved me personally, because it was my creative rehab’) en zijn werk voor Oscar de la Renta’s a/w 2013-show.

 

Lees hier meer over het interview (met bijhorende fotoshoot door Annie Leibovitz). Het volledige interview met John Galliano is te vinden in het julinummer van Vanity Fair.

 

In het najaar zal de rechtszaak die nog loopt tussen Dior en Galliano een vervolg krijgen >