Balenciaga en Nicolas Ghesquière zien elkaar deze zomer in de rechtbank

Er is inmiddels alweer zo veel tijd verstreken dat je het bijna zou vergeten: de vete tussen het huis Balenciaga en voormalig hoofdontwerper Nicolas Ghesquière. Maar jawel, de trial date is vastgesteld.

Spijt van zijn vertrek bij Balenciaga zal Nicolas Ghesquière niet hebben. Inmiddels is hij immers dé opvolger van Marc Jacobs, die na zestien jaar zijn creatief-directeurschap bij Louis Vuitton opgaf, en zal hij tijdens de aankomende Parijs Fashion Week (5 maart) zijn debuutcollectie showen. Maar de manier waaróp hij vertrok zou hem nog wel eens duur kunnen komen te staan.

 
Even een resumeetje: Balenciaga klaagt Ghesquière aan wegens ‘schending van de geheimhoudingsplicht’. Dit naar aanleiding van het zeer openhartige interview dat de ontwerper na zijn vertrek bij het modehuis gaf aan het tijdschrift System. Hierin nam de ontwerper geen blad voor de mond wanneer het onderwerp Balenciaga en Kering (het voormalige moederbedrijf PPR van François-Henri Pinault, waar o.a. ook Gucci onder valt) aangesneden werd. Uitspraken als ‘I began to feel as though I was sucked dry, like they wanted to steal my identity while trying to homogenize things,’ schoten bij het modehuis in het verkeerde keelgat.

Advertisement - Continue Reading Below

 

16 jaar Marc Jacobs @ Louis Vuitton: de highlights >

 

Sinds september 2013 zijn advocaten in de weer met schriftelijke argumenten in deze civiele zaak, maar een datum voor hoorzittingen bleef uit. Tot nu. Op 1 juli 2014, keurig tussen de Menswear Fashion Week in Parijs en de Parijs Couture Week in – hoe coulant van het gerechtshof – zullen Team Balenciaga en Ghesquière dan echt voor de rechtbank moeten verschijnen.

 
Verwacht wordt dat medio september een eerste uitspraak zal volgen. Volgens WWD eist Balenciaga een schadevergoeding van 7 miljoen euro.

 

Hele andere koek: Doutzen Kroes is zwanger van haar tweede kindje! >