Winnen deze Nederlandse ontwerpers een International Woolmark Prize?

Hoera! Nederland is weer goed vertegenwoordigd bij de International Woolmark Prize 2014-2015, zowel Elsien Gringhuis als Hyun Yeu zijn genomineerd.

Vorig jaar werd Mattijs van Bergen genomineerd voor de prestigieuze award en dit jaar zijn er maar liefst twee Nederlandse designers in de race voor een International Woolmark Prize. Twee? Jazeker, er worden dit keer namelijk twee ontwerpers tegelijk bekroond: één voor menswear en één voor womenswear. Een internationaal comité selecteerde damenskledingontwerpster Elsien Gringhuis en menswear designer Hyun Yeu om samen met 18 anderen deel te nemen aan de Europese voorrondes op 8 juli, tijdens de Parijs Haute Couture Week. Elsien won met haar ecologische en duurzame collecties al eerder de Green Fashion Competition, Hyun won al twee keer de Dutch Fashion Incubator Award en is ontwerper van zowel zijn eigen label Ado les Scents als de mannenlijn van Gsus.

Advertisement - Continue Reading Below

WOOLMARK PRIZE
'Met toevoeging van de menswear-award is de International Woolmark Prize uitgegroeid tot een van de belangrijkste modeprijzen ter wereld,' aldus Stuart McCullough, managing director van The Woolmark Company. Tijdens de voorrondes presenteren de genomineerden een zestal schetsen voor een capsulecollectie en één volledig in merinowol uitgevoerde outfit. Een internationale jury kiest vervolgens per categorie een winnaar. Beide ontvangen 50.000 Australische dollar om hun collectie te ontwikkelen en daarmee in het voorjaar van 2015 te strijden om de internationale titel.

Meest gelezen

DE NIEUWE SAINT LAURENT
Mochten de twee het zo ver schoppen, dan nemen ze het in de finale op tegen ontwerpers uit Azië, Australië, India (& het Midden-Oosten) en Amerika. De twee uiteindelijke winnaars gaan ervandoor met een geldbedrag van 100.000 Australische dollar én hun collecties krijgen een plekje in gerenommeerde winkels als Harvey Nichols, Saks 5th Avenue, Colette en My Theresa. Onlangs mocht Rahul Mishra de felbegeerde award ophalen  die zich daarmee schaarde bij oud-winnaars als Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld. De Indiase ontwerper gaf oa de Frans-Amerikaanse Joseph Altuzarra het nakijken.