Voordat je naar de vrijmarkt gaat: hoe herken je een namaak designertas?

Handig voor de die-hard speurders die bij het krieken van de dag al op de vrijmarkt lopen: zó onderscheid je de echte van de namaakbuidels. Je weet immers maar nooit wat er van die zolders wordt gehaald op Koningsdag.

Meest gelezen

Kwaliteit is key. Designertassen kunnen tegenwoordig tot in de kleinste details worden nagemaakt – van echtheidscertificaat tot rits en van logosluiting tot dust bag. Maar qua kwaliteit zullen ze het nooit winnen van the real deal. Je kunt dus het beste zorgen dat je de tas in levenden lijve kunt bekijken voordat je overgaat tot betaling. Let vervolgens op de volgende dingen:

1. Is het materiaal leer, of kunststof dat lijkt op leer? Check het door aan de tas te ruiken. De geur van leer herken je altijd.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Hoort de hardware van een tas goudkleurig te zijn (wat je kunt checken op de website van het label), maar neigt het naar koper of zilver? Foute boel. Bovendien hoort hardware massief te zijn, niet hol.

3. Het stikwerk moet er netjes uitzien. Sommige luxe designertassen worden echter met de hand gestikt. Weet je dit van een tas en spot je toch uniforme machinestiksels? Stront aan de knikker. Losse draadjes en heen en weer gestik aan het einde van een zoom moeten zowel in het geval van machinematige als handmatige stiksels alarmbellen doen rinkelen.

Meest gelezen

4. Gaat de rits soepel wanneer je ‘m in één beweging wil openen, of blijft-ie her en der haken?

5. Wordt er een logische prijs gevraagd? Bij een Chanel-tas voor een geeltje zul je je toch even achter je oren moeten krabben.

6. Is het een tas met een monogramprint? Bij een authentieke tas loopt het logo na een een stiksel gewoon door zonder te worden afgebroken.

7. Veel designertassen hebben een voering (van stof of leer) met print in het interieur. Neppers krijgen meestal een unikleur binnenvoering mee.

8. De meeste designertassen bevatten een serienummer dat binnenin de tas in het leer is gestempeld. Per merk en zelfs per collectie kan het serienummer echter wisselen van plek – alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is.

9. Sommige tassen bevatten stiksel-wise een zelfde aantal steken van het ene element van de tas naar het andere. Tellen kan dus helpen.

HANDIGE WEETJES
> Tassen van Louis Vuitton en Hermès worden het vaakst nagemaakt. Let bij een (vintage) aankoop van deze merken dus extra goed op.

> De meeste fake Chanel-buidels hebben een OO-sluiting in plaats van een dubbele C. Dit maakt het (helaas) legaal om de knock-off te verkopen.

> In het geval van online shoppen: op het web wordt regelmatig een foto van een originele tas gebruikt terwijl je een namaak exemplaar thuisgestuurd krijgt. Kies daarom liever voor betrouwbare verkoopsites als The Next Closet, Winkeldochters of internationaal Portero.com, die door de modeindustrie worden erkend.

> Wil je toch online kopen zonder met de verkoper af te spreken? Vraag de verkoper dan altijd om meer foto’s en informatie over waar hij of zij de tas zelf gekocht heeft (misschien heeft hij zelfs nog een aankoopbon van een betrouwbare retailer bewaard?). Heeft de verkoper van de tas meerdere exemplaren in de aanbieding? Wegwezen. Designertassen en massa-aantallen gaan niet samen.

15 dingen die altijd gebeuren op Koningsdag >