Zijn Viktor & Rolf de allerbeste designers van Nederland?

Genomineerd voor die titel – de Dutch Design Awards (DDA) in de categorie Fashion – zijn ze in ieder geval wel.

En niet onterecht, als je het ons vraagt. Het duo lanceerde vorig jaar immers zijn eerste couturecollectie in 13 jaar tijdens Parijs Couture Week; de belangrijkste reden voor de nominering voor dé Dutch Design Award. Een commissie van onafhankelijke experts noemde de show en collectie ‘een spektakel’, waarmee de ontwerpers het opgeklopte modesysteem aan de kaak stelden. Zo weet Fashion United te vertellen. Ook zou de jury de bijzondere manier waarop V&R decorstukken naar kledingstukken transformeren prijzen.

Advertisement - Continue Reading Below

LAST SEASON
Competitie voor Viktor & Rolf komt van modeontwerper Aziz Bekkaoui, genomineerd voor zijn overwegend zwarte collectie ‘Images Rule’, die hij in februari showde tijdens Amsterdam Fashion Week. Maar ook uit de kunstenaarshoek: Lernert & Sander kregen een nominatie voor de video en installatie ‘Last Season’, waarvoor ze de gebreide items van Céline, Chloé, Jil Sander en Prada terugbrachten tot bollen wol, waarmee ze op humoristische wijze de vergankelijkheid van mode aankaartten.

Vorig jaar kreeg Iris van Herpen de bokaal nog in haar handen geduwd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, voor haar Voltage-collectie, die bestond uit items gemaakt met behulp van een 3D-printer. De winnaar van dit jaar wordt op 18 oktober bekendgemaakt.

V&R opende ook nog een eigen winkel in Parijs (en wat voor één) >