Waarom jij je spijkerbroek nooit meer wast

Geef je lievelingsjeans het eeuwige leven!

Ojee, jij wast je jeans waarschijnlijk veel vaker dan nodig is. En stuurt je lievelingsbroek daarmee vervroegd naar de prullenbak.Jeanskenners weten het al jaren: de spijkerbroek is juist ervoor gemaakt om dag na dag gedragen te worden, zónder te wassen.

Te vaak wassen zorgt er niet alleen voor dat de kleur vervaagt, het heeft ook een negatief effect op de pasvorm. En als je even stilstaat bij de eindeloze shop- en passessies die je hebt geïnvesteerd in de zoektocht naar De Perfecte Jeans, is dat best zonde van de moeite. Nietwaar?

Advertisement - Continue Reading Below

Maar. Niemand draagt graag vieze kleren (althans, wij niet), en sommigen onder ons zijn gewoon niet zo handig. Met etenswaar, enzo. Dus, wat te doen?

INVRIEZEN

Vraag het aan een willekeurige denim-addict en die zal je vertellen dat dit dé manier is om jouw spijkerbroek schoon te krijgen. De theorie erachter is dat de vrieskou de meeste bacteriën en huidschilfers – die je broek vuil maken (en waarschijnlijk laten rieken) – doodt. Het enige alternatief om álle bacteriën te killen, is een hete was. En dat wil je niet (dag kleur, dag pasvorm, dag jeans).

Meest gelezen

Dus: gooi je spijkerbroek bijvoorbeeld een nachtje in een kussensloop (zodat je broek nog kan 'ademen') in de vriezer. En hoppa, zo goed als nieuw. (Als je em niet tussen het eten propt.) Is-ie iets te veel uitgelopen? Gooi 'em eventjes in de (niet te hete) droger en je broek krimpt weer in vorm.

VERWIJDER DE VLEK

Het overkomst de beste. Maak de vlek(ken) schoon met een oude tandenborstel of zachte spons. Even laten drogen en je jeans is weer zo goed als nieuw.

HANDWAS

In koud water met een milde zeep. Wrijf je jeans niet te veel schoon, dan tast je het pigment aan. Beter nog: was 'em binnenstebuiten en laat je broek platliggend drogen (zo houdt-ie de pasvorm langer vast).

Over wassen gesproken: 5 dingen die je móet weten over je dagelijkse douche >

De beste jeans ooit volgens de ELLE redactie >