> Zorg voor goede zolen, want die paar centimeter onder je naaldhak heeft het gedurende de dag zwaar te verduren. Zodra het zooltje onder de hak bijna weg is breng je ze naar de schoenmaker zodat hij er een nieuw zooltje onder kan zetten. Kun jij weer een tijdje vooruit.

> Klinkt als een open deur, maar wordt vaak vergeten: hou ze schoon. Want die vieze moddervlekken maken het leer of suède er niet beter op. Is het echt mis gegaan en heb je een flinke olie-achtige substantie op je schoenen gekregen? Strooi wat talkpoeder over de vlek, laat het vijf minuten staan en poets het er weer af. Resultaat: de schoenen zijn weer zo goed als nieuw.

> Bescherm ze tegen regen door ze meteen in te spuiten met een beschermende spray. Kan je ze tenminste ook aan bij regen zonder dat ze vervolgens eindigen in de kliko.

> Flinke regenbui op je dak gehad pre het inspuiten? Nat schoeisel moet je zo snel mogelijk ophangen of drogen met een föhn. Wanneer je ze gewoon laat staan komen er allemaal bacteriën vrij en loop je kans op een infectie aan je voeten. Wil je niet.

> Dit werkt als een trein: laat onder die gladde pumps een rubberen zooltje zetten. Beschermt jou tegen uitglijden en je schoenzool tegen voortijdige slijtage.

> Te kleine schoenen gekocht? Breng ze wederom naar je vrind de schoenmaker. Die heeft een speciale machine die het leer wat wijder kan maken zodat jij weer fijn in je schoenen past.

> Ook belangrijk: berg ze aan het einde van de dag weer goed op. Het liefst in een schoenenkast waar je ze per paar neer kunt zetten zodat ze niet beschadigen. Bewaar ze in ieder geval niet in je kledingkast: daar is vaak te weinig ruimte voor het leer om te 'ademen'.

‘Ja hoor, deze schoenen zitten best lekker’ – 9 dingen waar modemeisjes over liegen >