Kanye is al fan, maar wat kunnen we eigenlijk verwachten van Galliano bij Margiela?

Na een lange periode van rehab, weinig contact met pers, bouwen aan nieuwe relaties, af en toe lesgeven aan modestudenten en losse projecten als de trouwjurk van Kate Moss en een uitje bij Oscar de la Renta, lijkt John Galliano, drie jaar na zijn ontslag bij Dior, weer klaar voor de spotlights.

Meest gelezen

Eerder dit jaar kondigde hij zijn creatief directeurschap bij het Russische beautyconcern L‘Etoile aan, maar ook een échte comeback in modeland kon niet uitblijven, zo hoopten stiekem velen die het talent van Galliano (ongeacht de fouten die hij heeft gemaakt) niet verloren willen zien gaan.

Sinds deze week weten we dat aan het Franse Maison Martin Margiela de schone taak is Galliano weer tot bloei te brengen in een hoofddesignerschap van een groot modehuis. Margiela – Galliano; een totaal niet voor de hand liggende combinatie, als je het ons vraagt. Aan de ene kant het conceptuele, maar minimalistische modehuis van Martin Margiela, dat sinds het stille vertrek van de oprichter (die zich altijd op de achtergrond hield) als team te werk gaat. Aan de totaal andere kant de flamboyante, drama-lievende, extraverte Brit. Kortom: voer voor discussies.

Advertisement - Continue Reading Below

Is de aanstelling van Galliano vooral een commerciële zet van Margiela-eigenaar Renzo Rosso? Gaat het coole Margiela in de mix met de warmbloedige Galliano een temperatuur opleveren die voor de massa goed verkoopbaar is?

Kanye West, fervent afnemer van Margiela, is in ieder geval blij met de aanstelling van de gevallen Dior-designer. Op Twitter showde hij eerder deze week zijn enthousiasme.

Meest gelezen

 
Maar wat kunnen we nou eigenlijk verwachten van de eerste collectie van Galliano voor Margiela?

> Vintage invloeden
MMM heeft zich in zijn collecties bijna nooit beziggehouden met referenties naar het verleden. Galliano is hier juist een meester in. Zal hij nu aan zijn repertoire van historische kleding een futuristische draai geven?

> Baljurken nieuwe stijl
Eén van de meest brandende vragen: gaat Galliano zijn liefde voor grootste, theatrale jurken kunnen loslaten en zich meer kunnen richten op minimalistische rodeloperlooks, waarbij juist de details de hoofdrol spelen?

> Hoedje op, hoedje af
Zal hoedenspecialist Stephen Jones, waarmee Galliano veelvuldig samenwerkte bij Dior, nu nog steeds op speed dial staan om spectaculaire headpieces te creëren?

 > Nog meer Kanye
Hangt er een nieuwe fashion bromance in de lucht? We bedoelen: Kanye heeft zijn liefde voor Galliano al openlijk geuit. Zal de designer die beantwoorden met avant garde podiumoutfits voor de rapper?

> Perfecte tailoring
Er zijn heus ook overeenkomsten: niemand creëert een sassy rokpak zo goed als Galliano en MMM staat al jaren bekend om vakmanschap in tailoring. Hier moeten grote dingen staan te gebeuren.

> Kate Moss
En last but not least: het is even geleden dat we haar op het fashion week-plankier spotten, maar gaat grote vriendin Kate Moss Galliano’s allereerste catwalkshow voor Margiela lopen?

Fingers crossed wat dat laatste betreft. Voorlopig moeten we nog even in stilte afwachten. Aan interviews waagt Galliano zich volgens insiders nog niet, dus hoogstwaarschijnlijk krijgen we pas tijdens de eerstvolgende Parijs Fashion Week, in februari 2015, antwoorden op onze vragen.

In 1 klap op de hoogte: dit is ALLES wat je moet weten over de afgelopen fashion weeks >