In navolging van deze handleiding voor een chic ogende garderobe, nu een handjevol criteria waar je op zou kunnen letten in de schoenenwinkel als je voornemens bent een fraaie collectie aan te leggen. Vergeef ons voor sommige open deuren die worden ingetrapt, maar sómmige stijlregels kunnen niet vaak genoeg worden herhaald.

1. DE PLATFORMZOOL
> Beter van niet: Een te hoog platform in de zool, want doorgaans geldt: hoe hoger het platform, hoe goedkoper de schoen oogt, zéker bij ‘verstopte’ platforms – niet zelden ziet zo’n schoen er uit als een soort hoef met hak.
> Goed alternatief: Schoenen zonder platformzool zien er vaak het chicst uit, maar zijn wel een tikje oncomfortabeler.  Een goed alternatief is een schoen waarbij het platform smaller is dan de schoen zelf, of leg een goed gelzooltje in je schoen.

2. DE PASVORM
> Beter van niet: Jezelf in die schoenen wurmen die net niet passen, want echt: het ziet er altijd armoedig uit, en je gaat er ook nog eens minder sierlijk van lopen.
> Goed alternatief: Schoenen die gewoon passen, dus. Natuurlijk valt er een en ander te forceren met spanners of juist extra zooltjes, maar vraag je in de winkel af: wil je echt op die toer gaan? Als het uiteindelijk toch niet goed zit, ben je niet alleen onnodig geld, maar óók onnodig tijd kwijt.

3. CIRCUSSCHOEN
> Beter van niet: Schoenen waarbij heel veel tegelijkertijd gebeurt ogen negen van de tien keer goedkoop.
> Goed alternatief: Gekke schoen die je hart heeft gestolen? Bedenk welke feature je er precies het mooist aan vindt en zoek een schoen die alleen dié feature heeft. Echt – waarschijnlijk is die mooier.

4. JE KUNT ER NIET NORMAAL OP LOPEN
> Beter van niet: Loeihoge hakken kunnen op een plankje heel mooi zijn, maar als je er niet goed op kunt lopen, verliest die prachtige hak aan jouw voet ontegenzeggenlijk al zijn charme. Let vooral op wankele enkels – als je ‘heen en weer’ wiebelt in je schoenen ziet dat er niet alleen wat lomp uit, het is ook slecht voor je enkels en voor je schoen.
> Goed alternatief: Als je toch ooit een loeihoge hak wil kunnen aantrekken, begin dan gewoon met een lage, stevige hak en werk jezelf langzaam naar boven met telkens wat hogere hakken. En let tijdens het lopen op je houding: een rechte houding doet ook wonderen voor hoe stabiel je op je schoenen staat.

5. TE VEEL BESLAG
> Beter van niet: Gespen, studs, spijkers, riempjes, kettinkjes of andersoortig metaalwaar. Tenzij je een maandsalaris hebt om stuk te slaan op een schoen, ziet beslag van dit soort er meestal slordig en nep uit.
> Goed alternatief: Beslag mijden. Echt.

6. VERSLETEN SCHOENEN
> Beter van niet: Als jij een plekje of deukje in je schoenen ziet, dan ziet je omgeving dat ook.
> Goed alternatief: Plekjes op suède schoenen kun je vaak wegpoetsen met een tandenborstel, puntige schoenen kun je puntig houden door papier in de punten te stoppen als je ze niet aanhebt. Naden die loskomen altijd met een schaar knippen, en als je merkt dat je zolen gaan verslijten, neem ze dan liever vandaag nog dan morgen mee naar een schoenmaker – hoe eerder je erbij bent, hoe sneller (en goedkoper) je schoen vaak is gemaakt.

7. NEPLEER
> Beter van niet: Nepleer. Want echt, het ziet er bijna nooit uit als echt leer, en zeker in bruine kleuren wordt nepleer heel erg… nep.
> Goed alternatief: Er bestaat ook nepsuède, en in tegenstelling tot nepleer, lijkt nepsuède vaak wél heel goed op echt suède.

‘Ja hoor, deze schoenen zitten best lekker!’ – 9 dingen waar modemeisjes glashard over LIEGEN >