Glastonbury Festival verbant indianentooien

De organisatie van het grootste festival in de UK, Glastonbury, wil zich niet langer schuldig maken aan het ‘beledigen’ van Native Americans.

En om die reden zijn indianentooien, die er doorgaans veelvuldig worden verkocht als gezellig accessoire bij festivaloutfits, op de verboden-te-verkopen-lijst geplaatst. Naast sigaretten en aanstekers.

LEARN FROM THE BEST
Inmiddels kent de (mode)geschiedenis al meerdere incidenten waarbij het dragen van een indianentooi het wereldwijde nieuws haalde. Onlangs bood Pharrell Williams nog zijn excuses aan voor het dragen van het ding op de cover van de Amerikaanse ELLE, nadat hij werd overspoeld met boze berichten. En ook Karl Lagerfeld kreeg het zwaar te verduren nadat hij Caroline de Maigret als een indianenbruid de catwalk van de Chanel Métiers d'Art-show in Dallas op stuurde.

Advertisement - Continue Reading Below

Even terugblikken: People @ Glastonbury 2014 >

Het gebruiken van een hoofdtooi wordt door Indianen, om verschillende redenen, als racistisch en beledigend voor hun cultuur gezien. Zo zouden de verentooien oorspronkelijk helemaal niet door alle indianen gedragen worden, maar alleen door opperhoofden en slechts tijdens hele speciale gelegenheden. Niet boven je afgeknipte jeans op een festival dus.

Onduidelijk is alleen nog wel of bezoekers van Glastonbury die een indianentooi meebrengen van huis ook linearecta de festivalpoort wordt gewezen...

7 dingen die je nog niet wist over Alexander Wangs H&M-collectie >