Lieke van Lexmond genomineerd voor Dom Bontje 2014

In de categorie 'iets minder jofele trofee om te krijgen': de titel Dom Bontje van het jaar. Vandaag is de stemming voor 2014 weer van start gegaan, laat Bont voor Dieren, de dierenbeschermingsorganisatie die de verkiezing in 2004 in het leven riep, weten.

Oa actrice Lieke van Lexmond en zangeres Caro Emerald ontvingen een nominatie. ‘Lieke van Lexmond heeft als kersverse moeder helaas ook Nijntje herontdekt en gaat gekleed in een met konijnenbont gevoerde parka,’ citeren we Bont voor Dieren. Caro Emerald is genomineerd wegens het dragen van vintage bont. Geen goede zaak, aldus de bond, want ‘ook voor tweedehands bontjes zijn dieren op afschuwelijke wijze gedood’.

Advertisement - Continue Reading Below

DOUTZEN
Roy Donders, Yes-R, Natasja Froger en ontwerper Django Steenbakker vullen de nominatielijst aan. Saillant detail: in eerste instantie had Bont voor Dieren ook Doutzen Kroes genomineerd vanwege haar jas met kraag van coyotebont, maar na het ontvangen van informatie over de gruwelijke lijdensweg die coyotes in wildklemmen ondergaan, besloot Doutzen de kraag van haar jas te verwijderen.

‘Alle genomineerden dragen het bont van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood; de rest van het dier wordt weggegooid,’ verduidelijkt Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren, de ernst van de zaak. ‘De bekende Nederlanders hebben ruim voor hun nominatie een brief van ons ontvangen met informatie over het dierenleed dat achter bont schuilt. Toch heeft hen dit niet doen besluiten om te stoppen met het dragen van bont.’

Vanaf vandaag kan iedereen tot en met 31 december op www.bontvoordieren.nl stemmen. Begin januari maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

(Not) Fur real! Dit zijn de leukse fopbontjassen in de webshops >