Frappant Alexander McQueen-nieuws

De langverloren, meest controversiële collectie van Alexander McQueen ooit, is terecht.

We hebben het hier over de zogenaamde 1995 'Highland Rape-collectie', één van de eerst geshowde collecties van de in 2010 overleden ontwerper, én meteen de meest omstreden. Iets wat de designer direct op de kaart zette, als enfant terrible van de Britse modewereld.

Wat wil het geval? De modellen in de show in kwestie zagen eruit alsof ze seksueel waren misbruikt. Iets wat McQueen, die zelf beweerde dat hij met de collectie alleen maar kritiek gaf op de verkeerd neergezette culturele identiteit van Schotland, in verschillende media het label seksist bezorgde. Maar diezelfde publiciteit bezorgde hem een jaar later óók de hoofdontwerpersfunctie bij Givenchy, als opvolger van John Galliano.

Advertisement - Continue Reading Below

Gek genoeg is de Highland Rape-collectie nooit over de toonbank gegaan. Sterker nog: McQueen nam de kleding direct na de show zelf mee naar huis om het, zo blijkt nu, aan Trixie Bellair, een goed bevriende travestie-artiest, te geven. Iets wat er nooit van kwam, aangezien de kleding vanwege financiële problemen door deurwaarders in beslag werd genomen.

Inmiddels is de collectie nu wél eigendom van Bellair en gaan twee stukken aanstaande zaterdag via veilinghuis Kerry Taylor onder de hamer. Naar verluidt heeft een Schots museum het oog al laten vallen op de items en zullen er duizenden ponden voor worden neergeteld.

Onze Jan Taminiau in The Hunger Games! >