Het modeboek waar íedereen op zal jagen

Dit wordt je nieuwe doel voor 2015: het super gelimiteerde boek zien te bemachtigen dat Pierre Bergé, de voormalig (zaken)partner van wijlen Yves Saint Laurent, ter ere van het tienjarig jubileum van de Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Foundation uitbrengt.

En dat wordt een beste klus kunnen we je zeggen. De koffietafelpil, voorzien van een speciale kalligrafie, wordt alleen aan vrienden en een select stel supporters van het modehuis en de stichting cadeau gedaan. 1000 in totaal. De schappen van de boekwinkels zal het leeswerk dus niet halen, maar je kunt er natuurlijk donder op zeggen dat er een aantal op eBay zal belanden…

Wat het 246 pagina’s tellende boek zo speciaal maakt? Het staat vol archieffoto’s en teksten (van Patrick Mauriés en Dominique Baqué) over de legendarische ontwerper, maar bevat ook nieuwe content, zo weet WWD te melden. Naast een overzicht van de 22 exposities op kunst- en fotografiegebied die de foundation gehost heeft op het hoofdkwartier aan de Avenue Marceau, worden er hagelnieuwe showcases uit de doeken gedaan.

Advertisement - Continue Reading Below

Zo zal de controversiële Forties-collectie van Yves Saint Laurent, die hij maakte in 1971, de hoofdrol spelen in een tentoonstelling die van 19 maart tot 19 juli 2015 gaat lopen. Die collectie zette een retro-trend wat YSL veel protest van de pers opleverde. In oktober 2015 volgt een expositie van kunstitems, verzameld door modeontwerper Jacques Doucet, aangevuld met kunstwerken uit de persoonlijke verzameling van Saint Laurent. Deze expo geeft weer hoe de twee mannen scheidsrechters in smaak waren, ieder in hun eigen tijdperk.

Meest gelezen

YVES SAINT LAURENT MUSEUM
Vanaf 2016 zal het hoofdkwartier van de Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Foundation zich uitsluitend richten op de mode-erfenis van Yves Saint Laurent, aldus Bergé. En zal de venue een permanent Yves Saint Laurent-museum worden, waar zo’n 5000 couture-ensembles gehuist zullen worden (waaronder een aantal uit Saint Laurents korte carrière bij Christian Dior), zo’n 2.000 ready-to-wear-outfits en duizenden accessories en originele schetsen.

Die zagen we niet aankomen: is DIT de nieuwe Gucci-designer? >