Gouden wastips die wél werken

Je kent ze vast: wastips uit de oude doos die beloven het onmogelijke mogelijk te maken. Oma weet raad, maar ELLE knows best. Wat te doen bij 'modevlekken' zoals rode wijn, lipstick, foundation, chocolade, parfum...

Meest gelezen

Alstu, de onmisbare wasgids voor de moderne vrouw die wel eens een vlekje heeft (don't we all?!):

> DEODORANT
Eitje deze. Wrijf de stof van de vlek tegen elkaar en weg vlek. Dit werkt bij (vrijwel) elk materiaal. Zelfs bij zwarte kleding.

> RODE WIJN
Zo snel mogelijk opdeppen (van buiten naar binnen om verspreiding te voorkomen) en wat je ook doet: niet in laten drogen. Behandel met lauwwarm water, en als dat niet helpt gebruik dan geen witte wijn, maar witte wijnazíjn. Doe het kledingstuk daarna zo snel mogelijk in de wasmachine. Gelukkig kunnen zelfs kwetsbare stoffen als linnen (het tafelkleed) en zijde (je jurk) gewoon in de Samsung EcoBubble.

Advertisement - Continue Reading Below

> NAGELLAK
Nog effe snel die nagels lakken voordat je deur uitgaat. Leuk, als je niet knoeit. Anders: spuit er deodorant (met alcohol) op en dep de vlek vervolgens even. NIET wrijven, anders wordt de vlek juist groter.

> MASCARA
Een mascaravlek ziet er vaak erger uit dan hij werkelijk is. Enige benodigdheden zijn warm water en zeep.

> LIPPENSTIFT
Je zult het niet geloven, maar een lippenstiftvlek verwijder je dus met... luierdoekjes. Wrijf zachtjes over de vlek en stop het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Niet gelukt? Wrijf er dan vaseline op en dep af met alcohol. Ook hierna doet de wasmachine de rest van het werk.

Meest gelezen

> CHAMPAGNE
No big deal, deze. Haal rustig adem, met die bubbels in de hand. Lauwwarm, helder water erop en gaan.

> CHOCOLADE
'Worst nightmare,' denk je. Valt mee. Als je snel handelt. Zelf deppen en poetsen is geen aanrader, hier moet de wasmachine echt z'n werk doen. Gebruik bij voorkeur een speciaal vlekkenprogramma.

> KOFFIE
Zo’n typische pre-sollicitatiegesprekvlek. Ben je er snel bij, dan verwijder je de vlek eenvoudig met een vochtige doek. De vlek iets later in de smiezen? Omkleden en het hele kledingstuk in een emmer met lauw water weken. Wrijf de vlek vervolgens in met vloeibaar wasmiddel of een vlekverwijderaar, en stop ‘em in de wasmachine.

> PARFUM
Radicale aanpak, gegarandeerd. Gebruik watten en alcohol om de vlek voorzichtig weg te wrijven. Nog steeds een beetje zichtbaar? Dan is de oplossing: ossengalzeep, een natuurlijke vlekverwijderaar met zeep en ossengal.

> VLEKKEN OP SIERADEN
Oftewel: doffe, vieze sieraden. Kek maniertje, maar het werkt wel: gebruik ketchup om je messing en zilveren sieraden schoon te maken. Gouden accessoires laat je weer glimmen met behulp van ammoniak (maar pas wel op je handen!).

Zo voorkom je dat sokken op 'magische' wijze verdwijnen in de wasmachine

Powered by Samsung EcoBubble