Twee Nederlandse designers genomineerd voor prestigieuze prijs

Nederland is weer in de race voor één van de meest begeerde designawards van deze tijd: de International Woolmark Prize Europa 2015. En dit keer zelfs met twee designers. Dubbel kans!

Meest gelezen

Even voorstellen: Nanna van Blaaderen en Jonathan Christopher. Zij gaan het opnemen tegen ander Europees designtalent om de titel, zo maakte de organisatie zojuist bekend. In eerdere jaren werden ook Mattijs van Bergen, Elsien Gringhuis en Hyun Yeu genomineerd als Nederlandse gegadigden, maar nog niet eerder sleepte een Nederlander ook daadwerkelijk de bokaal in de wacht.

De International Woolmark Prize is een designaward die de belangrijkste ontwerpers van de toekomst in de spotlights zet door hen de functionaliteit en coolness van (Australisch) merinowol in hun collecties tot uiting te laten komen. Van Blaaderen (die al jaren met Merinowol werkt en kleding en interieurtextiel ontwerpt die zowel zacht voor de huid als zacht voor de natuur is) en Christopher (die eerder tot Young creative entrepreneur 2013 in Rotterdam werd benoemd en een Henri Winkelman Award op zak heeft) tonen tijdens de Europese finale (op 13 juli in Antwerpen) een aantal schetsen en één uitgevoerd ontwerp voor een capsulecollectie met merinowol aan een internationale jury. Die kiest vervolgens één Europese winnaar, die een flinke geldsom ontvangt.

Advertisement - Continue Reading Below

Later volgt dan de wereldwijde finale. Mocht één van de twee het zo ver schoppen, dan nemen ze het daar op tegen ontwerpers uit Azië, Australië, India (& het Midden-Oosten) en Amerika. De beste collectie wordt dan beloond met de International Woolmark Prize, een nog grotere zak Australische dollars en verkoop van hun collectie in toonaangevende winkels als Harvey Nichols, Saks 5th Avenue, Colette en MyTheresa.

Meest gelezen

Alle Europese genomineerden voor de 2015/16 International Woolmark Prize vind je hieronder:

Womenswear
Capara – België
Jindra Jansová – Tsjechië
Freya Dalsjø - Denemarken
CristaSeya – Frankrijk
Bobby Kolade – Duitsland
Piccione.Piccione – Italië
Nanna van Blaaderen - Nederland
Juan Vidal – Spanje
Asu Aksu – Turkije

Menswear
MariusPetrus – België
Pavel Ivančic – Tsjechië
Armoire d’homme – Denemarken
Harmony – Frankrijk
Ivanman – Duitsland
Christian Pellizzari – Italië
Jonathan Christopher – Nederland
Etxeberria – Spanje
Giray Sepin – Turkije

Kijk voor meer info over Nanna van Blaaderen en Jonathan Christopher op hun websites; nannavanblaaderen.com en jonathanchristopher.nl.

Adidas klaagt Marc Jacobs aan >

Dit vond Karl Lagerfeld van de Zoolander surprise act bij Valentino >