De bizarre manier waarop modellen het minimum gewicht faken

Nope, ze eten niet even een weekje junkfood.

Frankrijk, Spanje, Israël en Italië maakten een tijdje geleden bekend dat ze te dunne modellen gaan verbieden. Het parlement in Frankrijk nam onlangs een wetsvoorstel aan tegen graatmagere modellen op de catwalk (lees er hier alles over) en vanaf nu is ieder model verplicht een medisch document te tonen waarop staat dat haar BMI-waarde minstens 18 is, voordat ze mag worden ingehuurd. Dit betekent dat bijvoorbeeld iemand van 1.75 meter minstens 55 kilo moet wegen.

Advertisement - Continue Reading Below

Gebruikt een modellenbureau toch een model met een te laag BMI, dan kan het een geldboete van maximaal € 75.000 krijgen en riskeren ze zelfs een celstraf van een half jaar.

Lijkt een fantastisch plan, maar in de praktijk wordt er blijkbaar al flink mee gesjoemeld. The New York Observer sprak met een model, genaamd Lauren, die tijdens de modeweek in Spanje verontrustende dingen zag gebeuren om de vereisten te halen:

Meest gelezen

'Ze gaven ons Spanx ondergoed om te vullen met zandzakjes, zodat zelfs de dunste meisjes een ‘gezond’ gewicht behaalden op de weegschaal. Ik zag ze zelfs gewichten plaatsen in hun haar.'

Veel modellen klagen dan ook dat de druk om een bepaald gewicht te hebben oneerlijk is, omdat velen van hen van nature dun zijn, omdat ze een snelle stofwisseling hebben. Ook wijzen ze erop dat het afgaan op BMI alleen averechts kan werken, aangezien je technisch gezien onder- of overgewicht kunt hebben maar wél gezond bent.

Lauren zegt dat het een betere stap zou zijn om modellen onder de 18 te weren. Wat vind jij?

 

'Stop bodyshaming your sisters!' >

9 beroemde vrouwen en hun briljante middelvinger naar bodyshaming >