Waarom íedereen het heeft over Dior-model Sofia Mechetner

Herinner je je alle ophef nog over Nederlands model Roos Abels? Ze liep voor Prada en was met haar veertien jaar volgens velen te jong voor modellenwerk. Welnu:  Roos heeft het stokje inmiddels doorgegeven aan Sofia Mechetner. Ontdekt door Raf Simons himself (in een Dior-winkel, geen grap) opende dit model de Dior herfst/winter show – en ze is dus veertien.

Sofia groeide op in Tel Aviv, Israël waar ze het niet makkelijk had: ze leefden in armoede en haar moeder had maar liefst drie banen. Toen Sofia plots op het Dior-plankier liep verdiende ze meer dan $ 200.000 – en dit bedrag schoof ze, lief, meteen door naar mama Mechetner.

Advertisement - Continue Reading Below

Eind goed al goed? Niet helemaal. Het jonge model kreeg behoorlijk wat kritiek voor haar kiezen. Tijdens de show droeg ze een doorschijnende lange jurk. Risky in combinatie met haar leeftijd, vonden velen, zoals ook het geval was met dit model een paar jaar terug.

CFDA-voorzitter en ontwerpster Diane von Furstenberg schroefde in 2011 voor de CFDA (Council of Fashion Designers of America) de minimumleeftijd van catwalkmodellen al op naar zestien. Daarbij moedigt de moderaad modellen met een eetstoornis aan om professionele hulp te zoeken. En modellen die in behandeling zijn mogen de catwalk alleen betreden met medische toestemming. Allemaal maatregelen om de gezondheid van de jonge modellen te beschermen. Iets dat oa door topmodel Karlie Kloss, die zelf aangaf te vinden dat ze te jong begon (Karlie was 15), positief werd ontvangen.

Naar verluidt heeft Dior nog niet gereageerd.

 

Regels Modellen >

Ouders van tienermodel klagen Urban Outfitters aan >