ELLE en War Child op modemissie in Congo

Twintig jonge Congolese vrouwen met een verleden als kindsoldaat aan een toekomst helpen in de mode, dat was de opdracht die ELLE’s chef mode Esther Coppoolse kreeg van War Child Nederland. In het novembernummer van ELLE, nu in de winkel, staat een uitgebreid verslag van deze uitzonderlijke modemissie.

‘Het lijkt zo hypocriet, zo fout, een fashion director in donker Afrika,’ schrijft Coppoolse in ELLE. ‘Is het dan mijn calvinistische achtergrond die me zegt goed te moeten doen? Of is het het inlossen van een verplichting als je in een business werkt waar extreme luxe en overconsumptie de boventoon voert?’

 

Toch ging Coppoolse vol goede moed naar Congo, vergezeld door fotograaf Daan Brand. In een zes pagina’s tellend verslag in ELLE vertelt ze hoe ze de vrouwen hielp hun ontwerpen naar een hoger en internationaler niveau te tillen en aan hun eigen signatuur te werken, om zo de vraag naar hun kleding te vergroten.

Advertisement - Continue Reading Below

 

Het ELLE-klasje bestond uit 20 jonge vrouwen die na ontvoeringen, verkrachtingen en gedwongen verblijf in het leger door War Child en de lokale hulporganisatie Laissez L’Afrique Vivre werden opgevangen en opgeleid. De masterclass van Coppoolse bleek een daverend succes en eindigde in een uitbundige modeshow, te zien op www.warchild.nl/elle.

 

Om in de toekomst nog meer jonge vrouwen op te leiden tot ontwerpster en te voorzien van materiaal is ELLE een inzamelingsactie begonnen. Er is € 7000 nodig om deze actie tot een succes te maken. Voor dit geld kunnen 30 meisjes deelnemen aan het programma.

 

Help mee! Kijk snel op www.warchild.nl/elle.