De jaarlijkse parade van mooie, minder mooie en dafuq-hoedjes

De vaste waarden op de Prinsjesdag-mode-bingokaart kwamen allemaal weer voorbij: politici die een politiek statement maken met hun hoed, politici die een heel pretpark op hun hoofd dragen, politici die in wanhoop "Trendy Kleding" hebben gegooglet en uitkwamen op jurken met kilometers organza, én natuurlijk de politici die wél weten welke ontwerper ze moeten bellen. Ik maak een recap!

Meest gelezen
Advertisement - Continue Reading Below

Beeld: Twitter RTL

> Kamerlid Carla Dik koos voor tweedeklas comfort: ze liet een jurk en hoed maken van oude bekleding van trein-bankjes en afgedankte conducteurs-petten. Enige wat ik me dan constant afvraag: wiens vieze sneakers lagen er drie maanden geleden op die jurk? En wiens conducteurszweet zit er nog in die hoed? Afijn: zij liever dan ik.

 

Beeld: Twitter Fleur Agema

Meest gelezen

> PVV-protégé Fleur Agema heeft zich gekleed alsof ze naar een polo-event in Oxford gaat. Maar goed: ze is ook ’s lands bekendste hockey-moeder, dus ze blijft lekker zichzelf vandaag.

 

Beeld: Twitter Nine Kooiman

> SP-kamerlid Nine Kooiman kreeg naar eigen zeggen haar hoed(je) cadeau van de politievakbond. Door ‘m te dragen laat ze zien dat ze solidair is met de politiestakingen. Nou heb ik zo heel stiekem het vermoeden dat het exemplaar dat Kooiman gekregen heeft geen echte politiepet is, maar een marsepeinen taartje. Of misschien is het zo’n politiepet die je vindt wanneer je bij de Intertoys voor je kleine neefje een “Politieman”-verkleedsetje koopt voor carnaval. Niet erg verder: Nine ziet eruit alsof ze elk moment een burlesque-stage onveilig kan gaan maken.

Advertisement - Continue Reading Below

 

> Jet Bussemaker liet haar hele outfit (hoed en jurk incluis) 3D-printen door studenten in Eindhoven. Nou levert dat qua jurk en hoed niet veel verrassends op: van dat ingewikkelde gaatjesspul dat 3D-printers wel vaker uitbraken. Maar ik wil even stilstaan bij de schoenen (hier zie je ze). De schoenen! Die vind ik erg geslaagd. Ze hebben een beetje de vibe van Iris van Herpen X United Nude, en dat vind ik enorm fashion forward, zeker voor een minister. Thumbs up!

 

> Één ding moet gezegd: de vrouw van Stef Blok heeft het door haar gekozen thema zeer consequent doorgevoerd. Of “ALL MONDRIAN ERRRRTHANG” nou echt een geslaagd thema is, daar kun je natuurlijk over discussiëren. In ieder geval kan haar diadeem na vandaag rechtstreeks naar Legoland, waar ze ‘m op het hoofd van het nagebouwde Vrijheidsbeeld kunnen zetten.

 

> De vrouw van Dion Graus kwam niet met een hoedje, maar met een bril (hier zie je het ding). En wat voor één: een enorm spacy geval met blauwgetinte glazen. Ik snap wel hoe het gegaan is: Dion staat al eeuwen in de spotlights met z’n meekleurende brillenglazen en z’n brede scheiding. Zijn vrouw moet gedacht hebben: IMMA TAKE YOUR SHINE, en bestelde ergens bij een shady webshop een exemplaar dat de bril van Dion overtrof. Dat, óf ze was bang dat haar wimpers weg zouden waaien in de windkracht 7. Kan ook.

 

> Mooiste hoed & mooiste stel: Klaas Dijkhoff en zijn vriendin (of: is het wel zijn vriendin? Volgens wikipedia is hij gescheiden en single. All the single ladies… attack!). Een simpele hoed boven een simpele outfit, klassiek maar toch fris. Prima rodeloperlook.

 

Aafke Romeijn is singer-songwriter en journalist.