Nike en windjacks go way back. Sterker: de zogenaamde Windrunner is het labels voornaamste icoon in kleding. Een kleine geschiedenisles:

De allereerste wordt gemaakt in de door ons zo geliefde seventies. In die tijd is er, ondanks een jogging-hype, oa aangericht door Bill Bowerman (atletiek-coach van Olympiërs en Nike co-founder), nog maar verdomd weinig performance gear verkrijgbaar. De kleding die voorhanden is belemmert sporters eigenlijk in hun prestaties. Een reden voor Nike om haar aanbod te verbreden en naast oa haar populaire Waffle sneakers, ook op het gebied van sportkleding revolutionair te worden.

Zo gezegd, zo gedaan. En een collectie met running shorts, tanktops, sportbroeken én een jack dat al snel de naam Nike Windrunner kreeg is geboren. In de jaren die volgen wordt de kleding op basis van technische ontwikkelingen en – heel belangrijk – feedback van de atleten continu verbeterd en gefine-tuned – iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurt. Midden jaren tachtig loopt zelfs íedereen in zo’n kek Nike-jackie; van atletiekbaan tot (b-boys op) straat en zelfs de elite loopt ermee weg. In 1990 zijn ze voor Nike dan ook niet meer aan te slepen en komt er een nieuwe collectie uit in allerlei kleurcombinaties.

Vanaf begin 2000 is de Windrunner vanwege zijn inmiddels iconische status lijdend voorwerp van vele samenwerkingen met artiesten en bevat-ie de nieuwste technologische snufjes van die tijd, waaronder Flywire, dat de structuur van de jas verstevigt maar tegelijkertijd het gewicht lichter maakt.

Hoogtepuntje uit de Windrunners carrière is toch wel de Olympische Spelen van 2008 in Bejing, waarvoor-ie het officiële jack is dat gedragen wordt op het erepodium waar de atleten hun medailles in ontvangst nemen, ieder in een jas aangepast aan de kleuren van de vlag van het land van herkomst van de sporter.

Fast forward naar 2015 (bijna 2016) krijgt de jas, inmiddels in het bezit van nog veel meer technologische hoogstandjes als de Nike Tech Fleece- en Nike Tech Aeroshield-technologie die oa waterbestendigheid en ademend vermogen reguleren, ter ere van het Jaar van het Windjack, twee bijzondere creaties; een mannenjack in samenwerking met Stone Island en een damesexemplaar met het Japanse Sacai.

Laatsgenoemde modelabel is geen vreemde voor Nike. Eerder kondigden we al deze kunstige collaboration tussen de twee aan. Sacai-ontwerper (en Comme des Garçon-alumnus), Chitose Abe, ging dit keer dus opnieuw de uitdaging aan om de Nike Windrunner een metamorfose te geven met nieuwe materialen, vormen en kleuren. Of-ie daarin geslaagd is? Wij denken van wel. Hieronder kun jij zelf oordelen over Abe’s jack met faux fur capuchon en body.

Het NikeLab X Sacai Year of the Windrunner jack is vanaf 17 december te koop bij NikeLab-winkels en via nike.com/nikelab.

Sleeve, Textile, Black hair, Fashion, Fur clothing, Black, Wig, Street fashion, Electric blue, Fur,
youtubeView full post on Youtube