Dit is misschien wel de beste manier om legende Yves Saint Laurent te eren

Pak je agenda en koffers, dit nieuws is nog beter dan verwacht! We kondigden het al eerder kort aan en nu heeft de Pierre Bergé Foundation the good news bevestigd. Er zullen twee – dus niet maar één zoals we in eerste instantie dachten – permanente YSL-musea worden geopend. Jazeker, als ode aan legende Yves Saint Laurent.

Meest gelezen

Oké, oké… Het pakken van je koffers is misschien wat voorbarig, de deuren van de musea openen namelijk pas in 2017. Maar dat betekent wel dat je in de tussentijd nog rustig kunt bedenken of je liever een tripje Parijs of een reisje naar Marrakech boekt, de locaties van de toekomstige venues. Die beide overigens heel bijzonder (en bewust gekozen) zijn. Yves bracht het grootste deel van zijn leven en carrière al reizend door tussen deze twee steden, waar zijn atelier en vakantiehuis stonden.
 
Paris, je t’aime
Het Parijse museum wordt geopend aan de Avenue Marceau, waar de designer van 1974 tot 2002 zijn studio had. En laat Pierre Bergé, co-founder en echtgenoot van de legende, er nou voor zorgen dat het zal lijken alsof Yves nooit is weggeweest. Met originele schetsen en foto’s van zijn muzes, ideeën en collecties aan de muur zal de ruimte volledig in stijl zijn van het oude atelier. Door de ruimte heen zal op draaiende plateaus een wisselende tentoonstelling van pronkstukken te zien zijn, gekozen uit 5000 Couture-stukken en 15.000 accessoires.
 
De parel van het zuiden
Vlakbij de kleurrijke Jardin Majorelle, een botanische tuin die de modeontwerper in 1980 kocht, wordt een tweede locatie gebouwd. De 1200m2 aan de Marokkaanse Rue Yves Saint Laurent – hij is (gelukkig) echt overal – is naast een tentoonstelling van zijn werk ook de plek voor een café, restaurant en bibliotheek in Saint Laurent-stijl. Na dit bezoek ben je he-le-maal up to date.
 
En voor iedereen die bij het idee aan YSL net zo aan het reminiscen is als wij – oprechter ga je hem niet krijgen: een questionnaire tussen Pierre en Yves. Om even vooruit te kunnen. Is het al bijna 2017?

Advertisement - Continue Reading Below