Oscars 2016: ELLE's Creative Director Esther Coppoolse over haar 10 favoriete rodeloperjurken

'Dress shabbily and they remember the dress, dress impeccably and they remember the woman.'

Meer van Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is

Het is alweer acht jaar geleden dat ik voor Film 1, samen met René Mioch, live verslag deed van de Oscars in Hollywood. Het was de 80ste editie van de academy awards. Marion Cotillard won, in een stunning Jean Paul Gaultier-jurk. Het was een verschijning om nooit te vergeten.

Maar waar zit 'm dat toch in? Niet alleen in het ontwerp. Ook de manier van dragen, de styling en de keuze om voor iets bijzonders te gaan. Iets met lef, wat wel bij je past, maar vooral niet 'zomaar' een cliché galajurk is.

Advertisement - Continue Reading Below

Ik droeg zelf ook een jurk om nooit te vergeten – al was het maar om de lange, moeizame zoektocht ernaar. De vintage Yves Saint Laurent vond ik uiteindelijk in Milaan en oh wat voelde die Oscar-waardig! Hij zat als gegoten en had de accenten precies waar ik ze hebben wilde. Ik had eindelijk een lange jurk gevonden waar ik me geen dwerg in voelde, omdat het silhouet de juiste verhoudingen had.

De jurk heeft de rode loper helaas nooit gehaald, het verslaan gebeurde vanuit een trailer vlakbij het Dolby Theatre. Maar hé, zelfs zonder dat moment koester ik mijn Oscarjurk. 'Dress shabbily and they remember the dress, dress impeccably and they remember the woman,' waren Coco Chanels (om maar iemand te noemen) famous words. De juiste jurk dragen op een groot, bijzonder moment is dus écht heel belangrijk.

More From Oscars
20 articles
Oscars 2018: wie krijgt de award voor beste film?
Dit is er dit jaar gebeurd met de Oscar leftovers
Casey Affleck
Waarom de Oscar-winst van Casey zo slecht is
Dit is Andrews lieve reactie op Emma's Oscar-winst
Donald Trump over de Oscars

Wie daarin slaagden afgelopen nacht? Dit zijn mijn tien favorieten:

 

OSCARS 2016 - TOP 10 BEST DRESSED

1. Rooney Mara in Givenchy


Helemaal on-trend, deze witte, gothic, kanten jurk met cut-outs op spannende plaatsen. Niet te veel bloot. maar oh zo sexy. De totale look wordt cool en classy door eenvoudig haar en klassieke make-up.

Advertisement - Continue Reading Below

 

2. Jennifer Lawrence in Christian Dior

 
Ook zij kiest voor geraffineerde details. Mooi, fijn kant en kleine subtiele sieraden met simpel haar en make-up, waardoor het accent op natural beauty ligt en niet op schreeuwerige glamour. Verfijnd, romantisch en elegant, deze Dior-jurk, maar het geeft haar wel een enorme uitstraling.

Advertisement - Continue Reading Below

 

3. Brie Larson in Gucci

Meest gelezen

 
Deze royal blue Gucci-jurk heeft een sluik silhouet, wat je nu veel ziet. Mooi en soepelvallend, maar wel krachtig en diva-proof door de volants aan de rok. De dunne bandjes en het symmetrische haar geven een lieflijk imago en dat is zo veel beter dan vampie.

 

4. Julianne Moore in Chanel

Advertisement - Continue Reading Below

 
Wat heeft deze vrouw toch goeie smaak. Deze Chanel-jurk is galawaardig maar heeft ook iets stoers door de schouderbanden, de biesjes en de metallic details. Het diepe decolleté zie je veel dit jaar en ik vind dat prachtig. Veel beter dan push-up of zo'n vreselijke strapless jurk die bijna geen enkele vrouw een mooie buste geeft. Dit 'bandwerk' is van nu en ik denk dat het zorgt voor die coole edge die menig jurk op een rode loper goed kan gebruiken.

 

5. Emilia Clarke in Miu Miu

 
Alweer lieflijk en nostalgisch, met een diep decolleté. Het is echt een trend op de rode loper. En oh, hoe mooi en hoe mode is deze Miu Miu-jurk. Sexy met een zoetje; well done.

Advertisement - Continue Reading Below

 

6. Charlize Theron in Christian Dior

Meest gelezen

 
Rood, bloot met een sleepje. Check! Dit is vampie maar toch goed. Die lange ketting maakt het heel modern. Ik vind het slick en snel, net een sportwagen.

 

7. Olivia Wilde in Valentino

Advertisement - Continue Reading Below

 
En wéér een diep decolleté! Dit Romeinse silhouet is een hit. Non-fitted en sluik is zo veel spannender dan die strakke jurken.

 

8. Emily Blunt in Prada

 
In Prada met een baby bump. Dit had bijna een strapless jurk kunnen zijn, maar gelukkig weet Miuccia wel beter. Ook hier weer antiek ogende details en een verfijnd, lieflijk imago. Echt mooi.

 

9. Hannah Redmayne in Alexander McQueen

 
De tweede zwangere op de rode loper. En hoe mooi, in deze Alexander McQueen. Ook hier is de inspiratie de klassieke oudheid. Zwart chiffon met een geraffineerd accent op de borst. Dan heb je verder niet veel meer nodig.

 

10. Olivia Munn in Stella McCartney

 
Nog een voorbeeld waarbij eenvoud de look juist sterk maakt. Uni met grafische, dynamische belijning. Stijlvol en sterk. Een duidelijke keuze; dat zorgt voor het beste resultaat.

 

Bekijk hier ALLE rodeloperjurken van de Oscars 2016 >

Foto's: WireImage