Kanye West beticht van copy-cat praktijken met zijn The Life of Pablo-merchandise

Valt Kanye West de modeontwerper hier door de mand?

Meest gelezen

Zijn fans (plus mensen die een flinke graan wilden meepikken door de spullen door te verkopen) waren maar wat blij met Kanye Wests The Life of Pablo pop-up store twee weken geleden. Binnen een weekend verkocht Kanye voor een miljoen dollar aan merchandise in de tijdelijke winkel, waar fans al dagen van te voren voor de deur bivakkeerden.

Maar niet iedereen is even blij met die The Life of Pablo-gekte. Kunstenaar Jim Goldberg is not amused. De man beschuldigt Yeezus ervan zich voor een spijkerjack uit die merchandise-collectie íets te veel te hebben laten inspireren door een foto die hij ooit maakte, zonder daar melding van te doen.

Advertisement - Continue Reading Below

Het jack versierd met teksten, dat voor zo’n 400 dollar verkocht werd (en op eBay opliep tot astronomische bedragen) komt linearecta van een foto die Goldberg – bekend om zijn fotografiewerk van minderheden in de Verenigde Staten, en vaak met teksten over het beeld geschreven – maakte van Tweeky Dave, een beroemde dakloze jongen die wegrende van huis, en bovendien een goede vriend was van Jim Goldberg.

Meest gelezen

Kanye Wests The Life of Pablo-jasje - foto: Getty Images

Laatstgenoemde publiceerde de foto van de jongen, die helaas overleed in de jaren negentig, in zijn boek Raised by Wolves. Goldberg, die zelfs nog in het bezit is van het jack dat Tweeky Dave op de foto droeg, is boos op Kanye omdat hij op zijn minst een credit naar de originele inspiratiebron had verwacht. In februari dit jaar werd Kanye ook al gespot met een replica van de jas, gemaakt door een Australische designer Pauly Bonomelli. En een maand later nam-ie de jas dus op in zijn eigen merchandise-collectie. Een kopie van een kopie dus eigenlijk. Maar Bonomelli postte voordat hij de jas aan Kanye gaf wel een foto van het ding met daarbij een vermelding van Tweeky Dave:

 
‘For the jacket to become sold as fashion — it really put me over the edge,’ liet Goldberg in een interview met I-D magazine weten. ‘The spirit and intention of Kanye could be right, but the manner in which he is presenting it is wrong. All meaning has been lost. [He's] forgetting history — not acknowledging where that design came from is wrong. Ultimately all I would want from them is acknowledgement of Dave, and maybe they give something to homeless kids.’

Ai. Kunnen we hier nog een reactie per tweet op verwachten, Ye?