De couture van Max Heymans kwam gisteren weer even tot leven

En de winnaar van de moulagewedstrijd is ook bekend. 

Meest gelezen

Het Joods Historisch Museum nodigde jonge modeontwerpers uit om mee te doen aan een moulagewedstrijd – een ontwerptechniek waarbij stof op een bepaalde manier wordt gedrapeerd en gespeld – om het werk van moulagetalent Max Heymans (1918-1997) te vieren. Op 3 april was hiervan de finale, die werd afgesloten met een coutureshow met collectiestukken van – hoe kan het ook anders – Max himself.

Advertisement - Continue Reading Below

WINNAAR
De spectaculaire modeshow met originele ontwerpen van de eigenzinnige couturier, verraste een groot publiek van modeliefhebbers. Ontwerper Anne Oomen werd door de vakkundige jury bekroond als winnaar. De presentatie van het evenement was in handen van Dolly Bellefleur.

Meest gelezen

 

 
WIE?
couturier Max Heymans keek vooral naar Parijs – met in het bijzonder Coco Chanel – als grote inspiratiebron; waar de couture ver voor lag op die in Nederland. Met een twist wist hij Franse couture geschikt te maken voor de Nederlandse vrouw. Hij gaf couture in Nederland een belangrijke nieuwe status door zich als kunstenaar-couturier te profileren. Zijn autobiografie Knal (1966) waarin hij openlijk schreef over zijn travestie, werkte taboedoorbrekend.

 
TENTOONSTELLING
De moulagewedstrijd vond plaats in het kader van de tentoonstelling Benno Premsela - Max Heymans Mannen met lef en stijl die nog tot en met 26 juni 2016 te zien is in het Joods Historisch Museum.

Foto's: Peter Stigter

Exclusief! Beyoncé is ELLE's nieuwe covermodel >