Modeontwerpster en koningin van de punk Vivienne Westwood is vandaag 75 geworden

#foreveryoung én rebels.

Meest gelezen

De kleurrijke en flamboyante Vivienne Westwood is met een leeftijd van 75 nog altijd actief in de modewereld en een voorbeeld voor vele ontwerpers. In de jaren zeventig begonnen met het verkopen – en later ook zelf vervaardigen - van provocerende fetish-achtige kleding in de winkel Too Fast to Live Too Young to Die, die ze samen met haar toenmalige man Malcolm McLaren runde, uitgegroeid tot de meest uitgesproken en eigenzinnige ontwerpster van deze tijd. Nog steeds schemert de anarchistische punkboodschap waar ze in 80’s bekendheid mee verwierf – oa de Sex Pistols liepen weg met haar ontwerpen - door haar collecties heen.

Advertisement - Continue Reading Below

VOORLOPER
Tegenwoordig maakt ze een heel nieuw statement door stereotype genderrollen te bevragen. Westwood was een voorloper op wat we nu gender neutral kleding noemen. Afgelopen fashion week liet ze dit in Parijs weer eens blijken. Samen met haar man Andreas Kronthaler die tevens co-ontwerper is voor Westwoods label– leuk detail: Andreas was 25 jaar lang haar understudy – showde ze een genderneutral herfst/wintercollectie voor 2016 die verder ging dan een capuchontrui voor zowel man als vrouw.

Meest gelezen

 

Backstage @ Vivienne Westwood, herfst/winter 2016

 

Backstage @ Vivienne Westwood, herfst/winter 2016

IDEALIST
Vivienne Westwoord is een idealist, wars van conventies. Zoals ze zelf in een korte documentaire op nieuwssite DW zegt: ‘Everyone is trying to catch the latest thing and therefore misses everything.’ 

Gefeliciteerd, en vooral: nog vele jaren!

Foto's: Getty Images

Dragen we dit pittig geprijsde elastiekje straks massaal in ons haar? >