Benieuwd waarom jij en je collega er hetzelfde bijlopen?

Het is een strategie. Psycholoog Emily Lovegrove legt het uit. 

Ben je op de werkvloer? Goed. Kijk eens om je heen. Valt er iets op? Tel je minstens vier shirts met bretonse streepjes? Zit iedereen in exact dezelfde kasjmier blend grijze trui? Of, zoals bij ons op de redactie, loopt iedereen in een zwarte flared jeans? Wat het dan ook is wat jullie op kantoor als uniform hebben aangenomen, het heeft een reden.

IJSBREKER
Volgens de psycholoog Emily Lovegrove van de thebullyingdoctor.com valt dit kopieergedrag te herleiden naar onze drang om te overleven. Overleven? Op kantoor? Het zit zo. Kun jij je eerste dag op je werk nog herinneren? We voelen ons allemaal net zo nerveus, we willen allemaal net zo graag aardig gevonden worden. En boven alles willen we graag de baan behouden. En de makkelijkste manier om te ‘bonden’ is toch door complimenten te geven en te ontvangen. ‘Wow, die (vul in merk)-tas.’ De rest van het gesprek begrijp je. Een compliment over elkaars kleding is makkelijk en is dé ijsbreker.  

Advertisement - Continue Reading Below

OVERLEVINGSMODUS
Aan The Telegraph vertelt Emily Lovegrove over het kopieergedrag: ‘Het is een overlevingsmodus. In een vroeg stadium in ons leven leren we al dat je door andere kinderen geaccepteerd wordt als je er hetzelfde uitziet. Wanneer je in de pubertijd komt, kleed je je liever (en luister je beter) naar je eigen subgroep dan dat je waarde hecht aan de goedkeuring van je ouders. Het enige dat telt is om bij de groep te horen, want zij die buiten de groep vallen zijn degene die gepest worden.‘

Meest gelezen

Ja, dat zijn kinderjaren, hoor ik je denken. Maar zelfs na de puberjaren vinden we het belangrijk om bij een groep te horen. Het zorgt ervoor dat we niet geïsoleerd raken. Om die reden dragen we dus gewoon wat de groep ook draagt en dragen we ook dingen niet om de groep te pleasen.

Vandaar dat het voor kan komen dat je ineens buiten je eigen 'garderobe' gaat winkelen wanneer je een nieuwe baan hebt. En je signature rode lippenstift in de ban doet omdat ze op de werkvloer voor au naturel gaan. Je bent gewoon aan het overleven, weet je.  

Dit is de reden dat je zo van ijs houdt >