In maart dit jaar brachten we je al op de hoogte van grootste plannen in Den Haag op het gebied van eerlijke mode. Mens- en diervriendelijk. Een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de rijksoverheid in Den Haag presenteerde toen een convenant over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector. Het doel? Het bundelen van de krachten om gezamenlijk te werken aan een concrete verbetering en verduurzaming van de internationale kleding- en textielbranche (denk: gevaarlijke werkomstandigheden, onderbetaling en milieuvervuiling).

Vandaag is er een heugelijke update: het kabinet heeft een lijst bekendgemaakt met zestig bedrijven in de modebranche waarmee nu duidelijke afspraken zijn gemaakt wat betreft productie, zo weet de Volkskrant te melden. Signed, sealed, delivered.

WITTE LIJST
Of nou ja, bijna delivered. De zogenaamde ‘witte lijst’ van Nederlandse bedrijven die ‘eerlijke kleding’ verkopen of (let op!) dat binnen vijf jaar beloven te gaan doen (we noemen een G-Star, Sissy Boy, Vanillia, WE Fashion, de Bijenkorf, C&A, CoolCat en Hema), wordt vandaag officieel gepresenteerd door het kabinet en tien maatschappelijke organisaties. Wie zich niet aan de afspraken over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden waaronder hun textiel wordt gemaakt en hoe het milieu en het klimaat worden gespaard tijdens het productieproces houdt, vliegt eruit.

En dat is een goede zaak. Én een goede stok achter de deur; ieder jaar wordt de lijst publiekelijk geupdate. Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel aan de Volkskrant:

‘Een veelgehoorde klacht van consumenten is dat ze wel duurzame kleding willen kopen, maar niet weten waar ze die kunnen krijgen. Deze lijst gaat ze absoluut helpen. Er zijn al meer lijstjes van bedrijven die eerlijke kleding maken. Maar het voordeel van deze lijst is dat er ook toekomstige afspraken aan verbonden zijn.'

Op een rij waar de bedrijven op de witte lijst zich aantoonbaar aan moeten houden:
1. Geen discriminatie op de werkvloer
2. Geen kinderarbeid
3. Geen gedwongen arbeid
4. Een leefbaar loon vanaf het jaar 2020
5. Een veilige en gezonde werkplek
6. Vrijheid van vakvereniging
7. Duurzaam grondstofgebruik (recycling)
8. Minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie
9. Tegengaan van dierenleed

Wij zijn zeer benieuwd hoe ver de merken op de witte lijst hiermee gaan komen in de aankomende drie tot vijf jaar. Maar een goede eerste stap is het zeker.

Hoe duurzaam is de laatste Conscious Exclusive Collection van H&M? >