​Deze modecollectie is beter getimed dan de makers ooit hadden kunnen bedenken

Deze ode aan de Big Apple moet je even zien.

Meest gelezen

Het begon allemaal met de komst van een allereerste Amerikaanse flagshipstore in hartje New York City, aan de Madison Avenue. Of eigenlijk meteen twee, ook één aan de Prince Street in Soho...

We hebben het over Moncler. Het modehuis, dat bekend staat om haar luxe pufferjackets, wilde naar aanleiding van die twee nieuwe vestigingen een ode brengen aan The Big Apple en deed dat op een manier die perfect past bij haar, maar - zonder dat ze dat toen al kon weten - nóg beter past bij het gevoel dat op het moment overheerst in New York, post elections…

Advertisement - Continue Reading Below

Wat wil het geval? Voor de opening van de shops ging Moncler een samenwerking aan met ontwerper Thom Browne (ELLE is fan - ook van zijn teckel Hector Browne, maar dat terzijde), die een gigantische installatie ontwierp aan de achterwand van de flagshipstore; de Amerikaanse vlag in pufferjackets.

Meest gelezen

28 special edition jacks om precies te zijn, uniek en genummerd, waarvan de opbrengst naar het goede doel 'Robin Hood' gaat, dat strijdt tegen armoede in New York. Naast de jacks ontwierp Browne ook kasjmier sweaters en andere items met de Amerikaanse vlag die alleen in de flagshipstore verkocht zullen worden.

Maar het mooiste is misschien nog wel de muziekfilm genaamd Brave die de beroemde New Yorkse regisseur Spike Lee in opdracht van Moncler maakte - kippenvel gegarandeerd -, waarin Moncler en Lee's liefde voor de stad in beeld worden gebracht. Op ska-achtige deunen, 'the sounds of the city', laat de video zien hoe mooi én multicultureel New York is, door middel van een melting pot van beelden, poëzie en muziek.

De film begint met de voordracht van het sonnet 'The New Colossus' van de Amerikaanse dichter Emma Lazarus, dat staat gegraveerd in een bronzen plakaat op het voetstuk van het vrijheidsbeeld.

'Lady Liberty's Flame,' zo vertelt Spike Lee, 'welcomed millions of people arriving in the United States of America. Their first step onto American soil was in New York City. I hear that in this song, "Brave Suffering Beautiful", which holds the essence of what it means to be an American in this particular period in time.'

We mogen je de 5 minuten durende film hier exclusief laten zien. En laten we hopen dat-ie 'zekere personen' in het witte huis ook bereikt.

Kleine side note: de video start pas op 10 seconden, dan weet je dat.