Turkse overheid heeft kritiek op deze ELLE cover met Rosie Huntington-Whiteley

De (vermeende) reden: een stukje underboob.

Een Turkse ministeriële commissie onder leiding van premier Binali Yildirim heeft laten weten niet te willen dat het maartnummer van de Turkse ELLE open en (pun intended) bloot in de winkelschappen ligt. De coverfoto, die wordt gesierd door het Britse (Victoria's Secret) model Rosie Huntington-Whiteley, zou als 'obscene content' worden gezien door het zogenaamde 'Prime Ministry's Office to Protect Children from Obscene Publications', evenals enkele (niet nader genoemde) artikelen en foto's binnenin het magazine.

Advertisement - Continue Reading Below

Een van de maatregelen die de overheid van plan is door te voeren is dat het magazine alleen verkocht mag worden in ondoorzichtig plastic folie - iets wat overigens in veel Arabische landen waar ELLE wordt uitgegeven standaard wordt gedaan. Bovendien wil ze dat het nummer alleen aan lezers boven de 18 jaar wordt verkocht, met een 'schadelijk voor minderjarigen'-mededeling erop, en verbieden dat er met deze editie wordt geadverteerd.

Meest gelezen

Opvallend is dat de restrictie vrij laat wordt voorgesteld, het maartnummer ligt al sinds half februari in de winkels. Maar een duidelijk statement vanuit de Turkse regering (die momenteel sowieso onder een vergrootglas ligt) is het wel om te kiezen voor een maatregel die over het algemeen niet snel in Europa, anno 2017, wordt doorgevoerd.

Bloomberg.com weet te melden dat, volgens board member Mehmet Yakup Yilmaz, de uitgever van de Turkse ELLE, Dogan Burda Dergi, nog geen officieel bericht van de overheid heeft ontvangen. Maar dat zodra ze die ontvangen, ze ertegen in beroep zullen gaan.