Fast fashion en duurzaamheid zijn niet twee termen die doorgaans in een zin worden gebruikt. Toch valt niet te ontkennen dat één van de koplopers in snelle mode, H&M, zich al jarenlang continu aan het ontwikkelen is op het gebied van sustainabilty. Door middel van transparantie in rapporten, de duurzame Conscious collectie, H&M's Fair Wage Project voor betere werkomstandigheden en salarissen voor arbeiders in de fabrieken waar de kleding wordt geproduceerd, en meer van dat.

H&M's doel is om zo snel als zij mogelijk achten 100 procent circular en renewablete zijn – wat zo veel betekent als alleen nog maar gerecyclede materialen en groene (energie)bronnen gebruiken in hun productieproces. In 2040 denkt de Zweedse keten volledig climate positive te zijn, zo laat het nieuwe sustainability-rapport zien, en hoopt ze niet alleen niet meer bij te dragen aan milieuvervuiling, maar zelfs milieuvervuiling nog verder te doen afnemen.

Een onderdeel van H&M's game plan was het oprichten van een onafhankelijke, non-profit foundation die wetenschappers subsidieert die baanbrekende uitvindingen doen voor duurzaamheid in de mode. The Global Change Award genaamd. En vorige week, in Stockholm City Hall, werden ze voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgereikt. Twee van de vijf winnaars móeten we vandaag even met je delen. (Over de overige drie, die al even geniaal zijn, lees je op de website van The Global Change Award).

Kleding gemaakt van wijn of koeienpoep?

Yup!

1. De uitvinders van Grape Leather (druivenleer), Rosa Rosella Longobardo en haar team, vonden een manier om van het restafval van wijnproductie een fake leersoort te ontwikkelen. Briljant, nietwaar? 'Deze tas? Oh, die is gemaakt met wijn.' Ha!

Zo gaat het in zijn werk:

youtubeView full post on Youtube

2. Kleding gemaakt van poep, het gaat er komen. Sterker nog: het is er al. Jalila Essaidi en haar team ontwikkelden een proces dat van cellulose in koeienvlaaien stof maakt waar kleding van gefabriceerd kan worden. En nee, dat stinkt dus niet. Het slimste aan de uitvinding is dat andere bestanddelen uit koeienpoep, zoals fosfaat en water, worden gebruikt als brandstof in het hele proces. Win-win.

En nog eens win, want het materiaal ziet er ook nog eens fantastisch uit. Essaidi creëerde al kledingstukken van 'Mestic' (de non-poep, trademarked naam), check het hier: