Nederlands ontwerper David Laport wint Europese Woolmark Prize in Milaan

Zullen na Solange en Sia nu nog meer beroemdheden de ontwerper gaan dragen?

Meest gelezen

Dat David Laport een groot ontwerptalent is wisten wij natuurlijk allang - Solange verscheen niet voor niets vorig jaar in een kanariegeel ontwerp van de Nederlandse ontwerper op het MET Gala. Maar Laport krijgt nu ook Europese erkenning voor zijn kunnen. Gisteren won de Nederlander in Milaan namelijk de belangrijke Woolmark Prize 2017/18 womenswear.

Net een kunstwerk

Laport won de prijs met een ontwerp geïnspireerd door het schilderij The Big Splash van kunstenaar David Hockney. Een jury met daarin onder anderen ontwerper Damir Doma, influencer Tamu McPherson en 'onze eigen' John de Greef van Elsevier riep de Nederlander uit als winnaar van de vrouwenmodeprijs. Hij werd hier overigens voor geselecteerd door onder anderen Linda Tol en Irene van Lieshout, inkoper vrouwenmode van de Bijenkorf. De mannenmodeprijs werd gewonnen door het Zweedse label L'HOMME ROUGE. Volgens Laport was het een 'onverwachte overwinning': 'Maar ik ben vereerd om erkend te worden voor mijn vakmanschap en werk in innovatie. Mijn doel was om een vers en modern imago van merinoswol te creëren en ik ben blij dat dit door de beoordelingspanel werd gewaardeerd.'

David Laport met zijn winnende ontwerp.
Advertisement - Continue Reading Below

Voor de Woolmark Prize worden Europese ontwerpers uit verschillende landen geselecteerd en gevraagd een ontwerp te maken van Australische wol. Zowel Laport als L'HOMME ROUGE winnen zeventigduizend Australische dollars en mogen meedoen in de wereldwijde finale. Hiervoor worden ze gecoacht door een team van internationale expert. Het komende half jaar mogen beide winnaars een capsulecollectie ontwerpen van merinoswol, deze worden vervolgens getoond samen met het werk van de vijf andere ontwerpers in elke categorie. De uiteindelijk wereldwijde winnaar ontvangt tweehonderdduizend Australische dollar en de kans zijn of haar collectie te verspreiden via belangrijke warenhuizen wereldwijd, zoals de Bijenkorf in Nederland en Harvey Nichols in het Verenigd Koninkrijk.

David Laport, L'HOMME ROUGE en hun winnende ontwerpen.

Lees hier meer over de nominatie van David Laport >