Een volledig zwarte cast voor de Pirelli-kalender 2018

Het werd tijd ook.

Meest gelezen

Het wachten is voorbij voor liefhebbers van de Pirelli-kalender. De exclusieve kalender van de Italiaanse bandenfabrikant liet begin dit jaar weten dat de Britse fotograaf Tim Walker de foto's en het thema voor de 2018-editie op zich zou nemen. En Tim Walker zou Tim Walker niet zijn, en de Pirelli-kalender niet de Pirelli-kalender, als ze niet tot het uiterste zouden gaan dit zo spraakmakend mogelijk te maken.

Advertisement - Continue Reading Below

Meest gelezen

#BlackExcellence

Walker, bekend vanwege zijn sprookjesachtige manier van fotograferen, fotografeerde zijn all black cast naar de Alice in Wonderland-illustraties van John Tenniel. Walkers verklaring voor het thema en de casting is simpel: 'Any girl should be able to have their own fairytale.'

De cast bestaat overigens niet uit 'zomaar modellen'. Walker vroeg zwarte kopstukken uit de creatieve industrie zoals Naomi Campbell, RuPaul, Whoopi Goldberg, Adwoa Aboah, Lupita Nyong'o, King Owusu, Alpha Dia en zelfs Sean 'Diddy' Combs voor zijn lens te poseren.

Pirelli-kalender 2018

Van naakt naar artistiek

De kalender die vroeger vooral bekend stond om zijn naakte platen, volgt de laatste jaren een artistieker pad. In 2017 fotografeerde Peter Lindbergh Hollywoods sterkste vrouwen zoals Julianne Moore, Charlotte Rampling en Uma Thurman volledig ongeretoucheerd. In 2016 verruilde fotograaf Annie Leibovitz modellen in voor game changers zoals Yoko Ono, Tavi Gevinson en Amy Schumer om hen in haar studio vast te leggen.

Tim Walker en Pirelli geven op deze manier gehoor aan de vraag die is ontstaan uit de discussie om in de media een diverser beeld weer te geven. Het is echter niet de eerste keer dat Pirelli gebruik maakt van uitsluitend zwarte modellen – in 1987 kozen zij ook voor een volledig zwarte cast.

Hoewel de reacties over het algemeen zeer positief zijn, blijft het volgens critici een aandachtspunt dat Tim Walker zelf een witte man is en dat er nog maar weinig modefotografen zijn van zijn niveau.

Dit Instagramaccount vergelijkt celebrityfoto's met kunst >