Head, Hairstyle, Chin, Forehead, Eyebrow, Photograph, Community, Curtain, Facial expression, Paper product,
Sex and the City

Op mijn bureau belandde een document. The Ultimate Wardrobe Detox Guide heette het. Gaan we weer, dacht ik. Leek de invloed (en het enthousiasme van íédereen om me heen) van Marie Kondo's opruim- en weggooiwoede net een beetje getemperd, kwam er uit een andere hoek weer een ronkend betoog over de heerlijkheid van een perfect gecureerde kast. Natuurlijk wil ik ook zo'n kast, maar de hoarder in mij is er vooralsnog in geslaagd om dat te voorkomen, die is namelijk nogal gevoelig voor kleren met emotionele waarde en kleren waar je ooit écht nog een keer heel knap mee voor de dag ga komen. Tel daarbij op een neiging om kleren te kopen die weer andere aankopen inspireren en het gevolg is een liefdeloos volgepropte kast waarin miskopen dezelfde ruimte krijgen als schatten. Klaar mee. Bevangen door het stappenplan en loeistrenge selectieschema besloot ik de proef op de som te nemen en mijn eigen kast rigoureus aan te pakken.

Let it go

Er zijn een paar leugens die modeliefhebbers keer op keer gebruiken om hun neiging tot het hoarden van kleren goed te praten. Dit zijn de drie meest voorkomende en zo reken je ermee af.

'Maar ik ga het echt nog wel een keer dragen.' Vuistregel: heb je iets een jaar lang niet aangehad, dan is de kans klein dat je het alsnog ineens weer met heel veel plezier gaat dragen. Heb je echt enorm veel moeite met afstand nemen van het stuk, probeer dan deze truc: bewaar het in een doos onder je bed of ergens anders, zolang het maar niet in je kast is, bij wijze van proefscheiding. Dan is er nog een weg terug, maar de kans is groot dat je na een tijdje het bestaan van het kledingstuk vergeten bent. In dat geval: recycle of verkoop het bij je volgende kastdetox.

'Maar ik heb herinneringen aan die tas/ schoen/ jurk.' Kledingstukken waaraan je goede herinneringen hebt maar die je niet meer draagt zijn eigenlijk geen kleren meer maar souvenirs – en zo moet je ze ook behandelen. Niet in je kast, maar elders in je huis.Lijst ze in, of maak polaroids en stel er een 'My life in clothes'-fotoalbum van samen. En vergeet niet dat herinneringen niet onlosmakelijk verbonden zijn aan objecten.

'Maar het was heel duur!' Bijna iedereen vindt het niet-dragen of gebruiken van iets wat flink wat geld heeft gekost – of dat nou een paar schoenen of een fles chique shampoo is – verspilling. Maar je hebt het geld al uitgegeven, er is geen sprake meer van verspillen, tenzij je het hebt over je energie of hé: ruimte in je kast.De enige manier om iets van het geld dat je eraan hebt uitgegeven terug te krijgen is – drumroll – het te verkopen. One girl's trash isanother girl's treasure. Goed voor je portemonnee én het milieu – je voorkomt immers dat jouw spullen op de vuilnisbelt belanden en je voorkomt dat iemand anders iets splinternieuws aanschaft – want hoe heerlijk dat ook is, het is niet zo goed voor je carbon footprint als iets recyclen.

Zo pak je het opruimproces aan

1. Trek ten minste twee uur uit om je complete kast uit te mesten.

2. Zet verschillende dozen en tassen klaar om je kleren te sorteren. Denk ook aan plastic tassen/vuilniszakken voor de categorie 'recyclen'.

3. Turn the music up. Spotifyheeft opruimplaylists, zoek op 'Spring Clean'. Sowieso verplichte kost: Jay Z feat. Pharrell –Change Clothes.

4. Haal je kast helemaal leeg. Dus ook achterin,bovenop en eronder.

5. Daar gaan we. Beoordeel per stuk wat je ervan vindt. Hou het omhoog,check op vlekken en beschadigingen en bedenk of je het al dan niet wilt houden.

6. Verdeel en heers: maak een stapel 'mag blijven', een stapel 'twijfelgevallen', een stapel 'sentimentele waarde', een stapel 'off-season', een stapel'recyclen' en een stapel 'verkopen'.

7. Breng alles wat mag blijven maar gerepareerd of aangepast moet worden naar een goede kleermaker.

8. Hang of leg alles van de 'mag blijven'-stapel terug in je kast. Op soort, op kleur, op merk – wat je wilt.Twijfelgevallen, kleren met herinneringen en off-season items mogen niet terug de kast in, bewaar die elders.

9. Fotografeer de stukken die je wilt verkopen,noteer maat, kleur, merk,conditie en verkoop ze online, bijvoorbeeld viaVestiaire Collective. Designerstukken (ook samenwerkingen) en high-end merken doen het daar erg goed.

10. Eventuele leemtes in je kast vul je op met de nieuwe kleren of pre-loved stukken van anderen die je dankzij je verdiensten kunt aanschaffen

Kast-op-orde-apps

Closet+ beschikt over een handige calender tool waarmee je outfits kunt opslaan als toekomstige inspiratie. De app kan je zelfs helpen door stukken uitje kast te mixen en te matchen. Door de digitale inpaklijst zijn outfits voor vakanties en weekenden weg in een mum van tijd samengesteld. closetapp.com, gratis

Met Cloth kun je outfits samenstellen, opslaan en onderverdelen in verschillende categorieën. Ook is er een speciaal tooltje waarmee je je foto's kunt editen, ze Instagramachtige-filters kunt geven of stickers. clothapp.com, gratis

Met Netrobe kun je foto's van al je kledingstukken onderverdelen in verschillende categorieën, zoals jurken,tops, broeken of vliegtuigkleren. Met de Styleboard-functie kun je ze combineren en zo virtueel outfits samenstellen. De app houdt bij wat je gedragen hebt, zodat je nooit dezelfde outfit twee keer draagt – behalve als je dat wilt natuurlijk. Ga je op reis? Stel dan online je virtuele reiskoffer samen. netrobe.com, gratis

Vipservice

Heb je modeschatten die je wilt verkopen, maar geen tijd of zin om ze zelf online te zetten? Dan is de exclusieve vipservice van Vestiaire Collective iets voor jou.

Zo werkt het:

  • Selecteer de items die je wilt verkopen, minimaal 5 items met elkeen minimale doorverkoopwaarde van 150 euro en van merken die in de huidige catalogus van Vestiaire Collective gevoerd worden.
  • Plan een afspraak met de vipmanager via vestiairecollective.com.
  • Bij 30 items of meer kan de vipmanager aan huis komen om de items te taxeren en mee te nemen.
  • Vestiaire Collective neemt de volledige handling op zich (taxatie, quality check, onderhandeling, verzending).
  • Accounts worden privé gehouden.
  • Vestiaire Collective rekent 35 procent commissie op het verkoopbedrag.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE mei 2017.

Super specifieke playlist: de beste nummers voor tijdens het opruimen >