Het klonk altijd logisch: als er een meisje wordt geboren koop je een roze rompertje met daarop iets van 'Pretty Princess' of 'Cutest Girl in Town'. Voor een jongetje zijn de rompertjes blauw en staat er 'Tough Guy' of I'm a Big Boy' op. Dit soort pakjes werd wellicht tot een paar jaar geleden vanzelfsprekend gevonden, of er werd eigenlijk door de meeste consumenten niet al te veel over nagedacht.

instagramView full post on Instagram

Blauw en roze

Sinds de discussie over genderbevestigende kleding en producten een paar jaar geleden is losgebarsten, gaan er echter steeds meer stemmen op die bijvoorbeeld roze en blauw als typische meisjes- en jongenskleuren absurd vinden. Terecht, want waarom zouden alleen meisjes roze dragen en jongens niet? (even afgezien van dat we stiekem nog steeds genieten van de 'on Wednesdays we wear pink-hype'.)

https://media.giphy.com/media/1SBCTmYaNNJFm/giphy.gif

Sterker nog, roze wordt pas zo'n 50 jaar gezien als 'meisjeskleur'; een eeuw geleden was roze, net als het aanverwante rood, nog een 'jongenskleur'. Blauw was (in sommige landen) juist een meisjeskleur, omdat het schattig en sierlijk werd bevonden. Een gevalletje sterk staaltje kleurenmarketing zorgde ervoor dat die associaties nu omgewisseld zijn. Daarnaast bevestigen eerder genoemde teksten die naar meisjes als mooie, lieve prinsessen en naar jongens als stoere, slimme knullen refereren stereotypes, want waarom wordt bij meisjes hun stoerheid en intelligentie en bij jongens hun schoonheid en schattigheid niet benadrukt?

Echt Hema

Goed, enter Hema. De winkelketen is de eerste in Nederland die aankondigt de kinderkledingafdeling genderneutraal te maken. De woorden 'jongen' en 'meisje' verdwijnen van de labels. Het volgt daarmee het voorbeeld van de Britse warenhuisketen John Lewis, dat hetzelfde eerder deze maand deed. Daarmee zullen dan vermoedelijk ook de seksebevestigende kleuren en teksten bij Hema verdwijnen of verminderen, al is nog niet helemaal duidelijk hoe dat er dan uit gaat zien. De verandering past hoe dan ook bij het beleid dat Hema nu al enkele jaren voert. Zo reageerde de winkelketen twee jaar geleden ook goed op de oproep van de tienjarige Amsterdamse Julia en haar oppas, illustrator Emma Levie, om iets te doen aan de vooral roze onderbroeken voor meisjes in het assortiment. Het meisje werd toentertijd uitgenodigd op het hoofdkantoor; een Hema-woordvoerder vertelde aan het Parool: 'We hebben al eerder soortgelijke signalen ontvangen. Het is tijd om die slag te maken. Deze plannen kunnen pas in 2017 uitgevoerd worden.' Dat de Hema-kinderafdeling nu genderneutraal wordt, is dus mede te danken aan deze oproep:

Trots

Twee maanden geleden roerde Hema zich ook met T-shirts voor de Amsterdamse Pride. Die Hema ♥ shirts werden verkocht in een blanco verpakking, pas bij uitpakken zag je de kleur en de naam van een ander op het ontwerp: een Nederlandse of juist buitenlandse mannen- of vrouwennaam. Wellicht niet precies hetzelfde als genderneutrale kinderkleding, maar ook deze actie past binnen een maatschappelijke tendens waarbij er niet meer vanzelfsprekend van wordt uitgegaan dat mannen en vrouwen zich gedragen naar wat anderen van hen verwachten. Of dat mensen aangesproken willen worden op hun gender; denk maar aan het besluit van de NS om reizigers niet meer met dames en heren om te roepen.

Barbie's en auto's

Sommige genderneutrale maatregelen zijn voor sommigen misschien wat snel of onnodig, zeker voor mensen die zich nooit aan de' typische mannen- en vrouwenrollen' hebben gestoord, maar het is wel fijn dat ook winkels en andere instellingen nu erkennen dat je als vrouw niet alleen schattig en mooi hoeft te zijn, met Barbies moet spelen en van mannen dient te houden: je mag ook stoer en slim zijn, met autootjes spelen of op vrouwen verliefd worden. En dat je als jongen/man roze T-shirts mag dragen met hartjes erop, of dat meisjes en jongens (net als toen ik klein was) 'gewoon' weer allemaal van geel, groen en zilver kunnen houden. Hema maakt met deze verandering (opnieuw) een mooi statement; de afkorting Hema, Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, gaat zo langzaamaan staan voor Hollandsche Equal Mode Amsterdam. Echt Hema.

https://media.giphy.com/media/jrPLngcI9WXsc/giphy.gif

Ook leuk: Hema heeft nu popcorn met tompoucesmaak. Roze, dat dan weer wel. >