Steeds vaker liggen merken onder vuur vanwege het nalaten van het geven van credits aan een fotograaf of kunstenaar voor een print die ze gebruiken, maar óók voor het gebrek aan credits voor een cultuur waar een design oorspronkelijk vandaan komt. Dit keer de beurt aan Zara.

Clothing, Fashion, Plaid, Textile, Pattern, Footwear, Adaptation, Waist, Pattern, Trousers, pinterest
Zara / Getty Images

De nieuwe 'check mini skirt' van het merk kwam heel veel mensen wel erg bekend voor. De bruine wikkelrok, met geruit patroon en grote split in het midden lijkt volgens critici op de 'lungi' of 'sarong', een kledingstuk dat in India en andere delen van Zuid- en Zuidoost-Azië wordt gedragen.

Culturele toe-eigening

Het merk wordt nu beschuldigd van cultural appropriation, het gebruik van bepaalde elementen uit een cultuur door een andere cultuur. Het schiet mensen vooral in het verkeerde keelgat dat Zara op geen enkele manier aangeeft waar dit item op geïnspireerd is. Is het dan écht zo moeilijk om deze 'mini skirt' een Lungi te noemen en de cultuur waar het item oorspronkelijk vandaan komt wat credits te geven?

Ook wordt er gegrapt over de prijs van de 'rok', die bij Zara ongeveer 20 keer over de kop gaat. Een traditionele Lungi scoor je namelijk al voor omgerekend een paar euro en Zara biedt de rok aan voor € 80.

xView full post on X

Zara heeft nog niet gereageerd op de ophef.