Nu ons deze week ineens nog een kleine ijstijd te wachten staat en je daarom misschien alsnog wilt investeren in zo'n fijne felgekleurde faux fur jas, toch nog even dit Belangrijke Bericht. (Geldt trouwens ook als die jas allang in je bezit is – hier op de redactie is de kapstok in elk geval een samensmelting van vrolijk gekleurde harige warmhouders. Fake natuurlijk. Of wacht even… Weten we dat wel zeker?)

ELLE was vorige week op de Lush Summit in Londen, waar allerlei talks werden gehouden over wereldverbeterende zaken. En daar stuitten we op een rek vol kleding en accessoires van of met imitatiebont dat – hou je vast – helemaal niet imitatie was, maar echt bont, afkomstig van wasbeerhonden, vossen en zelfs katten. De spullen waren door de Humane Society International, de Britse variant van de Bont voor Dieren, steekproefsgewijs aangeschaft. Kragen, schoenen met imitatiebonten details, handschoenen met een furry randjes, tasjes, haaraccessoires, pompons op mutsen, alle afkomstig van highstreetketens en grote onlinewinkels. Met labels waarop staat dat het 100% acryl of iets anders synthetisch betreft maar waarvan de experts van de Humane Society concludeerden: echt bont. Verkocht als nep, omdat daar meer vraag naar is. En ja, gek genoeg is dit soort goedkoop geproduceerd echt bont goedkoper dan dan imitatiebont – dat iets betaalbaar is, wil dus niet zeggen dat het níet om echt bont gaat.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat je zelf vrij eenvoudig echt van nep kunt onderscheiden, zodat je ervan verzekerd bent dat je geen echt bont draagt.

De Humane Society International deelde handige kaartjes uit met een aantal richtlijnen en ook onze eigen Bont voor Dieren heeft goede tips:

  • Kijk

Controleer de haarpunten. Van echt bont lopen de haren puntig toe (tenzij afgeschoren). Van imitatiebont zijn de haarpunten stomp.

Controleer de basis. Spreid de haren bij de aanzet en check: imitatiebont is bevestigd aan een basis van stof, echt bont zit vast aan leer (de huid van het dier).

Twijfel. Echt bont voelt als bijvoorbeeld de vacht van een kat of een hond. Maar waar imitatiebont in het begin verschilde van echt bont (stroever, gelijkmatig) lijkt het steeds meer op echt bont, met door elkaar kort, pluizig, langer en dikker haar in verschillende kleuren. Voor niet-kenners is het steeds lastiger te onderscheiden.

Check YouTube. Dit filmpje legt goed uit hoe je nep van echt kunt onderscheiden:

youtubeView full post on Youtube
  • Prik

Prik met een speld dwars door het bont. Bij echt bont gaat de speld er moeilijk doorheen, je moet even doordrukken. Bij fake fur glijdt de speld glijdt gemakkelijk door de onderlaag.

  • De vuurproef

Voor items die al in je bezit zijn (deze test in de winkel uitvoeren is een afrader): knip een paar haren af en steek die voorzichtig aan. Echt bont ruikt hetzelfde als verbrand mensenhaar, imitatiebont ruikt naar verbrand plastic.

Twijfel je nog steeds?

Koop het dan niet. Vaak weten de winkels en merken zelf ook niet dat het om echt bont gaat, bijvoorbeeld omdat het label niet klopt. Voor gegarandeerd bontvrije merken kun je deze lijst raadplegen.