Net als dat Tante Sidonia, Jip en Janneke en Lambik best wel eens voor het voetlicht mogen worden geschoven als stijlmeesters. Croptops, sandalen met sokken, tuinbroeken: de helden uit onze jeugd waren ons allemaal ver voor. ELLE zet recht met dit overzicht.
  

Happy, Interaction, Sharing, Cartoon, Street fashion, Animation, Bag, Animated cartoon, Playing with kids, Love,

1. Winnie de Poeh en zijn croptop
Winnie had ‘m dus al sinds 1926, de croptop, wat van hem een early early early adopter maakt (nog earlier dan modekoppel Cato en Jeroentje van Jan Jans en de Kinderen, die pas in 1970 in de Libelle stonden met hun crop). Winnie moet zich misschien even achter het berenoor krabben over hoe ver hij het blote idee van een croptop trekt, maar hé – hij ziet dingen dus in een veel vroeger stadium dan wij. Wie weet wat wij in 2034 normaal vinden.

Hat, Trousers, Collar, Coat, Outerwear, Style, Street fashion, Blazer, Suit trousers, Fedora,

2. Lambik en alles wat hij aanheeft
Miljaar! Was Lambik de allereerste hipster op aarde?
       

Sleeve, Standing, Collar, Style, Waist, Magenta, Purple, Fashion accessory, Fashion, Street fashion,


3. Tante Sidonia en haar kokerrok
De schoenen, daar gooit ze haar eigen glazen mee in. Maar stél dat Tante Sidonia een behoorlijke hak en een goede enveloptas uit haar kast had getrokken, dan had ze ’t qua mode nog helemaal niet zo bij het verkeerde eind gehad en was ze samen met Lambik wellicht het stijlvolste stripfiguurkoppel in de wereld, of op z’n minst Europa geweest.
  

Standing, Mario, Animation, Animated cartoon, Street fashion, Fictional character, Pedestrian, Graphics, Clip art, Walking,

   
4. Mario en zijn tuinbroek
Die snor is natuurlijk niet oké, en het hoedje ook wat discutabel. Maar de tuinbroek: spot on, zou ook Alexa Chung vinden. Het rode hemd is ook heel prima en in de verte zou je zelfs kunnen zeggen dat z’n bruine schoenen wat weg hebben van Timberlands.

Carnivore, Dog, Street fashion, Dog breed, Non-Sporting Group, Playing with kids, Sweater, Long-sleeved t-shirt, Sporting Group,

  
 5. Jip van Janneke
Jip mag dan wel man zijn, hij heeft ’t stijlgevoel van Kate Moss.
   

Street, Style, Street fashion, Pedestrian, Luggage and bags, Bag, Walking, Snapshot, Sidewalk, Shadow,


6. Janneke van Jip
Maar óók Janneke combineerde heel prima. Sterker nog, we dichten haar onnoemelijk veel lef toe voor het al in 1952 geloven in het duo sok/sandaal.
  

Photograph, Standing, Style, Street fashion, Luggage and bags, Photography, Overcoat, Snapshot, Bag, Shadow,


7. Takkie van Jip en Janneke
Wie houdt er niet van Takkie? Iedereen natuurlijk, maar het dier doet het dus ook hartstikke goed aan de zijde van stijlgevoelige types op een willekeurig straatje in Parijs. Takkie kan dus ook gewoon doorgaan voor modeaccessoire.
  

Hat, Sun hat, Animation, Animated cartoon, Fedora, Costume hat, Fictional character, Humour, Graphics, Drawing,


8. Dagobert Duck en zijn wandelstok, manteljas en herenhoed
Je denkt: rode manteljas, herenhoed en wandelstok – beetje overdreven stijf. Maar dan zie je deze man rechts en ga je je toch achter je oor krabben over het modegevoel van Dagobert Duck.
        

Dress shirt, Collar, Standing, Sunglasses, Suit, Formal wear, Animation, Animated cartoon, Blazer, Cartoon,

9. Kuifje en zijn pak
Én gevoel voor kleur. Niks geen saai tweedelig zwart voor Kuifje, maar diepbruin met blauw, een kleurencombinatie die ook vandaag nog hoge ogen gooit, getuige deze man op links. (En denk je eens in hoe nóg knapper hij had geworden van zo’n retro brommer aan z’n zij.)
  

Bag, Luggage and bags, Electric blue, Baggage, Overcoat, Shoulder bag, Costume, Suitcase, Pocket, Animation,

10. Beertje Paddington en zijn feilloze stijlgevoel
Goed, een echte modepionier zoals Winnie met zijn croptop of Janneke met haar soksandaal is Beertje Paddington niet, maar wat geeft het. Beertje Paddington had wél oog voor de klassiekers des mode, te weten: de houtje-touwtje jas. Het mag gezegd. Er liepen in de stripfiguurwereld immers een stuk of wat types in de hachelijkste kleding rond en dat deed Paddington dus niet – hij had zijn look, en dan nemen we zelfs die rode hoed voor lief.
   

Pattern, Toy, Plaid, Tartan, Blazer, Gesture, Figurine, Fictional character, Teddy bear,

11. Bruintje Beer en zijn geruite pak
Misschien nog wel het actueelst is het geruite pak van Bruintje Beer. Want: overal te krijgen nu. Loop een willekeurige Weekday- of Topshop-winkel binnen en je zult aan Bruintje Beer denken. Niet Choupette, maar Bruintje Beer verdient een eretitel als modieuste dier van het moment.
  

Microphone, Hand, Pink, Purple, Music artist, Toy, Pop music, Singing, Violet, Singer,

PS En dan nog dit
Als je als naakt speelgoedpaard toch een stijlvoorbeeld kunt zijn voor een ster van formaat als Lily Allen, dan doe je iets heel bijzonders. Daarom, een eervolle vermelding voor de My Little Pony's als beauty-iconen. 


Foto's: Harper's Bazaar USA, The Sartorialist, Pinterest, Facebook, Instagram, Getty Images, Omiru, Haibao.com, FameFlynet.uk.co, I Sauce Tomorou