Het fenomeen 3D-printen ofwel rapid prototyping is heet. In eerste instantie was het een handig foefje om in een mum van tijd op schaal prototypes te kunnen maken, maar al snel werden ook levensgrote ontwerpen geprint. In 2011 wijdde het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam er al een tentoonstelling aan en nu is het Design Museum in Londen ook zo ver.

INDUSTRIËLE REVOLUTIE

The Future is Here richt zich op de veranderingen die alle digitale technologische ontwikkelingen teweeg (kunnen) brengen. Zo toont de expo bijvoorbeeld ontwerpen uit Project DNA, de debuutcollectie van ontwerpster Catherine Wales. Catherine gebruikt 3D-printen als wapen in haar missie om mode te democratiseren. ‘The fashion industry is a bully, manipulating you into wearing or feeling a certain way’, stelt de ontwerpster. Haar accessoires zijn dan ook eenvoudig te customizen naar elke vorm en grootte en worden gemaakt op aanvraag.

COMPUTER COUTURE

Ook in ons kikkerlandje wordt er flink geëxperimenteerd met 3D-technieken. Neerlands trots Iris van Herpen verwierf internationale faam met haar complexe ontwerpen, maar is gek genoeg niet te bewonderen in de tentoonstelling. Van Herpen werd in 2011 door het prestigieuze Chambre Syndicale de la Couture gekozen tot gastlid. Wat inhoudt dat ze de kans krijgt om zich te scharen bij het très selecte clubje couturiers in Frankrijk (Chanel! Dior! Maison Martin Margiela!).

Iris van Herpen @ Parijs Haute Couture a/w 2013 >

Helaasch, voorlopig zijn de meeste 3D-ontwerpen nog behoorlijk ondraagbaar, maar wie weet downloaden en printen we in de toekomst onze hele garderobe bij elkaar. Het zal vast niet lang meer duren; in maart poseerde Dita Von Teese nog in een draagbare 3D-jurk ontworpen door Michael Schmidt en architect Francis Bitoni.

THE FUTURE IS HERE: A NEW INDUSTRIAL REVOLUTION

Waar: Design Museum, Londen

Wanneer: t/m dinsdag 29 oktober

Info: designmuseum.org