> Iris van Herpen studeerde aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en liep stage bij niemand minder dan Alexander McQueen. In 2006 studeerde ze af en slechts een jaar later startte ze haar eigen label. Vier jaar later trad ze al toe tot het prestigieuze Chambre Syndicale de la Haute Couture en showde ze voor het eerst haar a/w 2011-collectie Escapism tijdens de coutureweek in Parijs.  

> Ze begon dus met couture en handwerk, maar vorig jaar lanceerde Van Herpen haar allereerste ready-to-wear-collectie. Hierin vertaalt de ontwerpster haar innovatieve technieken, waaronder 3D-printen, naar meer draagbare mode. Tijdens de letterlijk adembenemende show van haar s/s 2014-collectie vielen niet alleen de prachtige ontwerpen, maar vooral de drie in plastic zakken vacuüm gezogen modellen op. We kunnen niet wachten om te zien wat de ontwerpster voor haar volgende show in petto heeft.  

> Vorig jaar greep ze er nèt naast, maar dit keer liet ze de concurrentie (van oa Rad Hourani en Fausto Puglisi) ver achter zich. Naast eeuwige roem en een fijne aanvulling op haar CV wint Iris van Herpen met de ANDAM Fashion Award 2014 een fiks prijzenpakket. Maar liefst € 250.000 voor de ontwikkeling van haar label, een jaar lang begeleiding van François-Henri Pinault (directeur van luxe modeconcern Kering), een grote order van Hudson's Bay Company, voor € 10.000 aan Swarovski-kristallen én een exclusieve capsulecollectie voor TheCorner.com. Van Herpen is trouwens niet de eerste Nederlandse ontwerper die de Franse modeprijs in haar zak mag steken, Viktor & Rolf gingen er in 1994 ook al met de prijs vandoor.

> In een interview met WWD laat ze weten zich momenteel helemaal op haar nieuwe ready-to-wear-collectie te storten. Die wil ze niet alleen uitbreiden van 25 naar 33 items per collectie, ze wil zich ook richten op het ontwerpen van accessoires. Bovenaan haar verlanglijstje staat een tassenlijn en daarna wil ze ook sieraden gaan ontwerpen.

> Ze is dus niet bij de Parijs Haute Couture Week a/w 2014 deze week, maar toch zijn er deze week wel ontwerpen van Iris van Herpen te bewonderen op de catwalk. De ontwerpster heeft een passie voor dans en ontwierp voor de vierde keer kostuums voor een dansvoorstelling van Nanine Linning. De ontwerpen van ZERO by Nanine Linning zullen vanavond geshowd worden tijdens de openingsavond van Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam.

Hoera! Deze Nederlandse ontwerpers maken een antibontstatement >